Военна информация

Архив - от 1 до 15 май

 

 

В Стара Загора обсъдиха подготовката на Четвъртия национален събор на запасното войнство

15.05.2024, 21:05

Днес председателят на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков бе на посещение в Стара Загора. На проведените срещи се уточниха редица въпроси по подготовката на Четвъртия национален събор на запасното войнство, който ще се проведе на 14 юни в парк „Артилерийски“ на града. Заедно с него бяха главният секретар на Съюза полковник от запаса Павел Станев и членът на УС генерал-майор от запаса Васил Върбанов. Те обсъдиха досегашният ход на организацията и предстоящите задачи с председателя на Областната организация на СОСЗР подполковник от запаса Веселин Ангелов и останалите членове на Организационния комитет.  Уточнени бяха редица въпроси с представители на Общината, командването на 2-ра механизирана бригада, Военното окръжие и Военния клуб.
По програма на 13 юни в Стара Загора ще се проведе пресконференция във връзка със събитието, а след нея кръгла маса, която ще дискутира набирането на кандидати за курсанти и войници, с оглед на недостатъчната окомплектованост на Въоръжените сили. На 14 юни е самият събор, на който са поканени представители на цялото запасно войнство. Той е под патронажа на президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили генерал-майор от запаса Румен Радев.
Първите два събора бяха в местността „Крънска кория“ до Казанлък, а третият в местността „Ормана“ до Ямбол. Натрупаният опит дава възможност за чувствително подобряване на организацията. За първи път съборът ще се проведе в рамките на град, в случая там, където имаше артилерийски полк. Това предполага по-големи възможности за настаняване на запасните и резервистите, които ще дойдат от цялата страна.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Бригаден генерал Мирослав Костадинов прие командването на 2-ра Тунджанска механизирана бригада

15.05.2024, 21:22

С тържествен марш формированията от 2-ра Тунджанска механизирана бригада изпратиха досегашния си командир и посрещнаха новия. Ритуалът се проведе днес в Стара Загора. Бригаден генерал Станимир Христов сдаде знамето на командира на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков, който го връчи на бригаден генерал Мирослав Костадинов - до този момент заместник-командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Вчера президентът Румен Радев му връчи генералските пагони. Също с указ на държавния глава бригаден генерал Станимир Христов е назначен за началник на щаба на Сухопътните войски.
Сред гостите на ритуала бяха председателят на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков, който връчи поздравителни адреси на бригадните генерал Станимир Христов и Мирослав Костадинов, като им благодари за сътрудничеството, директорът на Областна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Стоян Колев и г-н Стефан Горчев от Община Стара Загора.
Бригадата е от основните формирования на Сухопътните войски, каза в словото си генерал-майор Дешков. Под вещото ръководство на бригаден генерал Станимир Христов тя, продължи командирът на Сухопътните войски, участва, сформира, поддържа и развива Бойната група, която бе една от нашите основни задачи. Той подчерта дейността, свързана с военно-патриотичното възпитание на младото поколение, особено в училищата. Това е бригадата, продължи генерал-майор Дешков, която залага еталони в бойната подготовка и показва на населението в гарнизоните, където се намира кой е българският военнослужещи, че той принадлежи на народа си, на когото винаги може да разчита.
Генерал-майор Дешков припомни, че една голяма част от службата на новия командир е преминала в тази бригада. „Аз съм убеден, че ще ви води по този път, по който вървяхте до момента, още по-устремено, организирано и целенасочено. Убеден съм, че ще го следвате и заедно с него 2-ра бригада ще постигне все по-високи нива на подготовка, окомплектованост и усвояване на модернизационните проекти, които стоят пред Сухопътни войски и в частност пред бригадата“, каза той в обръщението си към личния състав.
През тези 2 години и 4 месеца  2-ра Тунджанска бригада за мен беше кауза, каза бригаден генерал Станимир Христов.  „С вашия труд, способности и себеотрицание доказахте, че наистина 2-ра Тунджанска механизирана бригада е достоен наследник на 8-ма пехотна Тунджанска дивизия“, посочи той в думите си към военнослужещите от формированието. И продължи: „За тези 2 години и 4 месеца бригадата беше там, където е необходимо – по полигоните в България, в чужбина и на границата. На базата на 2-ра Тунджанска бригада беше сформирана първоначално Бойната група за усилване бдителността на НАТО на източния фланг. Тогава приехме тази задача, поставихме я на 42-ри батальон, който се справи безупречно. Пое я 31-ви батальон, който също до момента се справя безупречно.“
За мен е голяма чест да получа званието „бригаден генерал“ и да бъда назначен за командир на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, заяви бригаден генерал Мирослав Костадинов. Ясно си давам сметка какви отговорности и предизвикателства стоят пред мен и бригадата, допълни той. И увери Командването на Сухопътни войски, че той и личният състав на бригадата ще дадат всичко от себе си, за да продължи изпълнението на задачите с чест и достойнство. Благодари на бригаден генерал Христов, че наследява от него една бригада с традиции, с колектив, на когото може да се разчита и изпълнява всички задачи със себераздаване. На представителите на местната власт и институциите каза, че бригадата ще бъде предвидим партньор и ще оказва помощ, когато е необходимо.
След строевия преглед последва тържествен марш, с което ритуалът по смяната на командира на 2-ра Тунджанска механизирана бригада завърши.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участва в пролетните сесии на Военните комитети на Европейския съюз и НАТО

15.05.2024, 13:09

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участва в заседанията на Военните комитети на Европейския съюз (ЕС) и НАТО, които ще се проведат на 15 и 16 май в Брюксел, Белгия.
Сесията започва днес, 15 май, със заседанието на най-висшия военен орган на ЕС. В рамките на съвещанието началниците на отбраната на страните-членки ще разгледат актуални въпроси от дневния ред на ЕС в светлината на настоящите геополитически развития, ще предоставят допълнителна военна експертиза по направленията за работа и ще отправят препоръки за бъдещото развитие на инициативите на съюза.
Утре, 16 май, в програмата на заседанието на Военния комитет на НАТО са включени актуални въпроси по предизвикателствата и приоритетите пред Европа в съвременната усложнена обстановка на сигурност. Заседанието предхожда Срещата на върха на НАТО във Вашингтон и ще предостави възможност да се оцени напредъка по основния военен принос: Ускоряване на адаптацията и усилване на възпирането и отбраната на Алианса.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Латвия ще допринесе с 10 милиона евро за чешката инициатива за артилерийски снаряди за Украйна

15.05.2024, 08:45

Латвия ще допринесе с 10 милиона евро за чешката инициатива, имаща за цел снабдяването на Украйна с около 800 хиляди артилерийски снаряда, предаде ДПА, като се позова на решение на латвийското правителство.
Освен това Латвия ще достави около хиляди въздушни дрона на Украйна през юни, заявиха латвийската премиерка Евика Силиня и министърът на отбраната Андрис Спрудс (на снимката) след правителствено заседание.
Украйна в продължение на месеци призовава да ѝ бъдат доставени артилерийски снаряди, за да може да продължи борбата с руските сили, които нахлуха на нейна територия през 2022 година.
Недостигът на снаряди принуждава украинските сили да преминават в отбрана и ги излага на атаките на руските сили, отбелязва ДПА.

 

Над 6 хиляди военнослужещи ще участват в парада по случай Деня на независимостта на Беларус

15.05.2024, 08:37

Над 6 хиляди военнослужещи и около 250 единици военна техника ще участват във военния парад по случай Деня на независимостта на Беларус, който ще бъде отбелязан на 3 юли, съобщи беларуското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС.
По данни на ведомството своите парадни формирования ще представят както министерството на отбраната, така и министерството на вътрешните работи, държавният граничен комитет, министерството на извънредните ситуации, следственият комитет, кадетските училища и специализираните лицеи.
"В небето над столицата ще летят бойни самолети и хеликоптери. За участие в парада са поканени и военнослужещи от въоръжените сили на други страни", се казва в съобщението. Парадът ще завърши с концерт на сборната рота на почетния караул и изпълнение на сборния военен оркестър.
Министерството на отбраната съобщава още, че от 16 май ще бъде блокирано движението по улиците на беларуската столица Минск заради репетициите за военния парад.

 

В "Приземената армия" - Историята на изтребителя от село Габровница

15.05.2024, 08:23

Кой кого пази? Изтребителят селото или селото изтребителя. На този въпрос нямат отговор, поне в Габровница. Наскоро селото беше дадено за пример като място, където жителите се пазят с камери и телени огради заради постоянните кражби на селскостопанска продукция и обири на къщи. И все пак, напук на това, от няколко години в центъра на Габровница стои един самолет - МиГ-21.
Самолетът се намира буквално на няколко километра от летището, където някога е летял. Машината е била докарана при последното „раздаване“ през 2006 година, разказва кметът на Габровница Борис Цветков, който 25 години е работил в местната авиобаза. „50 години имаше авиация тук, в Габровница“, уточнява той.
На самолета има монтирани макети на ракети. „На други места няма толкова разпространени макети“, допълва Витко Виденов, който пък от Габровница е закарал с друга група самолет в родното си село Орешец.
Кметът на Габровница Борис Цветков не крие, че извеждането на МиГ-21 от закритата вече военна база е бил и негово спасение от нарязване.
„Лошото е другото – че тия самолети, докато имаха ресурси  и нашите летци можеха да летят, в един момент се оказа, че нямаме самолети, които да охраняват границата ни и да поддържат самата летателна подготовка. Това е жалкото за родната авиация“, коментира той.
Самолетът стигнал до Габровница и с помощта на Илия Колов, който  работил в закритото летище. Той дава своето обяснение защо армията няма възможност да се възстанови от годините на прехода.
„Тогава се тръгна на съкращаване на личен състав, на въоръжение, на танкове, на самолети. В един момент в Доброславци, в Чешнигирово нарязаха МиГ-23, защото решиха, че не може да се поддържа. Реално самолетите можеха да се поддържат, защото имаше резервни части. Заводът в Пловдив извършваше ремонти – на самолета и на двигателя. Дори, дето се казва, от пет самолета да се направят три, пак беше вариант“, разсъждава Колов.
И допълва крайния по думите му резултат: „Пет самолета летят в Граф Игнатиево, четири-пет в Безмер, няколко във Враждебна и в Долна Митрополия, където беше учебният център.  
На старото летище в Габровница сега посрещат куче, пазач, ръждясали входни врати и… отказът на частната охранителна фирма, която военното министерство е наело да пази остатъците от инвестираните милиони.
Илия Колов и Витко Виденов обясняват, че са работили тук. Но съненият пазач обяснява, че за да се влезе в района на имота, трябва „разрешение от София“.
Вече всичко е ограбено, защо са сложили охрана, питат се Илия и Витко,  които в разговор помежду си обрисуват ситуацията с летището. „Води се инфраструктура, терен с отпаднала необходимост, обаче тук е най-хубавата полоса от всички военни летища“, разказват те.
„На това поддържане ли му викаш? Тая гора, дето я виждаш – тука нямаше един храст… А колко кабели са извадени, изровени, измъкнати!“
„В процеса на прехода нямаше пари да се поддържа такава скъпа армия. Казаха ни, че такава голяма армия не ни е необходима, защото вече нямаме врагове. Мина се на варианта малка, но ефективна армия да бъде. Сега хем е малка, хем е неефективна“, смята Илия Колов.
„Като нямаме армия, тогава храним чужда армия – това е истината“, отбелязва кметът Борис Цветков.
„Тоя аеродрум 50 години е съществувал. Какво изпитва човек ли? Носталгия изпитва. Ние сме прекарвали оттатък дълги години. Задачата на нашите летци беше охраната на столицата и металургичния завод в Перник. Денонощно се летеше. И имахме висококвалифицирани летци“, спомня си Цветков, според когото не е и могло да стане другояче.
„Защото българските политици първо искаха да вземат властта, не мислеха за родината тогава, през тоя преход.“
Източник: http://bnr.bg/

 

Валентин Александров e сред най-колоритните и своенравни министри на отбраната

15.05.2024, 08:18

Влезе в министерския кабинет след Александър  Сталийски. Не мина и час,  и изригна: „Мирише ми на евтини цигари и алкохол. Да се изпере килимът, ако трябва, да се изцикли паркета. Вентилатор, задължително…“ Бяхме заедно с  току-що назначен съветник. Обърна се към мене: „Записвай! Колегата още нищо не знае. Срещни се с коменданта. Три-четири дни ще работя и приемам хора  в залата на колегиума. „Хигиенизиране!  Да идват веднага.“
Така беше. Александър Сталийски още от ранна утрин и до късна вечер не преставаше да пали цигара от цигара. Без филтър. Валентин Александров ги отказал преди десетина години и се хвалеше, че може  заедно с войник да пробяга поне 3 километра.
С армейско темпо, автомат и шансов инструмент. „Още утре да отидем на някой огневи полигон. Искам да видите как стрелям точно. Такова ще бъде и министерстването ми!“.......Прочети още

 

Военен календар

15.05.2024, 08:05

На 15 май 1938 година умира генерал-майор Христофор Георгиев Хесапчиев.
Той е роден на 6 февруари 1858 г. в Габрово. Завършва първия випуск на Военното училище в София (1879), специален курс при Константиновското училище в Русия (1880), Генералщабна академия в Санкт-Петербург (1883) и офицерска кавалерийска школа в същия град (1885). Службата си в българската войска започва като младши офицер в 18-та пехотна Габровска дружина и 4-ти конен полк (1884). След това стажува в Ахтирски и Владимировски кавалерийски полк в Русия.
През Сръбско-българската война (1885) е помощник-началник Щаба на войската. Негова е заслугата за избора на позицията при Сливница. Участва в боевете при с. Алдомировци и Раяновци (5 ноември).
След войната е началник на военното училище до 1893 г., след което е назначен за началник на учебно-информационното бюро при Щаба на войската, а по-късно за втори редактор на военните издания. От 1896 до 1898г. е командир на 6-ти пехотен Търновски полк. От военната служба се прехвърля на дипломатическа- военно аташе в Белград (1899), български дипломатически агент в Белград (1904-1905) и пълномощен министър в Букурещ (1905-1911).
По време на Балканската война (1912-1913) е представител на българската войска при Гръцката главна квартира. Дълги години след това се посвещава на научна и публицистична дейност. Става действителен член на БНА- професор по тактика, военна история и военна топография във военното училище. Написва много трудове по тактика и топография.
Умира на 15 май 1938 г. в Сoфия.
Награден е с военния орден „За храброст” IV ст.1 кл.; ордените „Св. Александър” IV ст. с мечове по средата, „За военна заслуга” II ст. на обикновена лента и с ценния медал „За наука и изкуство”.

На 15 май 1883 година в Русе пристига параходната яхта „Александър I“.
Първият кораб, закупен от България след Освобождението, е построен в Марсилия, Франция.
В мирно време се предвижда да бъде яхта на княз Александър I, а при война да се използва като минен заградител и военен транспорт.
Един от най-красивите и бързоходни плавателни съдове на р. Дунав има водоизместване от 350 т, метален корпус, палуба от бук, две димови тръби и две колела. Парната машина тип „Компаунд“ осигурява 40-часово непрекъснато плаване при скорост 14 км/ч по течението на реката. По време на Сръбско-българската война (1885) корабът извършва 35 плавания между пристанищата Русе, Свищов, Лом, Видин, Галац и Рени, пренасяйки войска, боеприпаси и продоволствия. Участва в Първата балканска война (1912 – 1913), а през Втората балканска война (1913) е потопен край Русе, за да не попадне в румънски плен. След прекратяване на военните действия, корабът е изваден, ремонтиран и предаден на русенското пристанищно управление, което го бракува (1914).

На 15 май 1924 г. в София е роден полковник Иван Георгиев Карапанчев.
Първите си полети на безмоторни самолети извършва през 1941– 1942 г. а на моторни през 1943 – 1944 г.
През 1945 г. се обучава в Школата за запасни офицери-летци. През 1947 г. е инструктор по безмоторно летене, а през 1948 – 1949 г. – инструктор по моторно летене.
От 1950 до 1953 г. е авиационен командир и пилот от ВВС и лети на всички използвани тогава транспортни самолети. Член на първия правителствен екипаж. През 1953 г. е командир в ДОСО. От 1968 г. преминава в гражданската авиация.
Полковник от резерва. Заслужил майстор на спорта. Носител на международната значка „С“ с два диаманта.

 

 
 

Туск: Полша ще увеличи разходите за разузнаване заради руската заплаха

14.05.2024, 19:58

Полша ще отпусне допълнителни 100 милиона злоти (25,3 млн. долара), за да укрепи разузнавателните си служби, заяви днес премиерът Доналд Туск, като предупреди за нарастващата заплаха от страна на Русия, предаде Ройтерс.
Полша твърди, че мястото ѝ като разпределителен център за доставки за Украйна е превърнало страната в ключова цел за разузнаването на Москва, опасения, които се засилиха миналата седмица, когато съдия, който е имал достъп до военни тайни, избяга в Беларус – съседка и съюзник на Русия.
„Реших да отделя 100 млн. злоти от своя резерв – резерва на министър-председателя – за укрепване на вътрешната сигурност и разузнавателните служби“, заяви на пресконференция Туск.
Той каза, че руските усилия за дестабилизиране на европейските страни, по-специално Полша и балтийските държави, са се засилили в навечерието на европейските избори през юни.
„Ще трябва да инвестираме повече ресурси, време, повече действия, когато става въпрос за нашите специални служби“, каза полският премиер.
Въпреки това той заяви, че все още няма нищо, което да показва, че няколкото големи пожара в Полша през последните дни са причинени от външни сили.
Туск отбеляза също, че полските служби са предотвратили редица опити за саботаж. „През последните десетина седмици, благодарение също на подкрепата на нашите съюзници, Полша предотврати опити за саботаж и палежи“, каза той.
Туск добави, че Полша вероятно ще получи средства от ЕС като помощ за укрепване на границата с Беларус.
Източник: bta.bg

 

Русия въведе на въоръжение междуконтиненталната балистична ракета „Булава“

14.05.2024, 19:53

Русия въведе на въоръжение междуконтиненталната балистична ракета с морско базиране „Булава“, разработена от Московския институт за топлотехника (МИТ), съобщи генералният конструктор на института Юрий Соломонов, цитиран от ТАСС.
„На 7 май тази година е подписан указ за въвеждане на въоръжение на системата „Булава“, каза той.
Русия извърши миналия ноември изпитание с изстрелване от подводница на ракета „Булава“, която според Федерацията на американските учени може да носи до шест бойни глави, посочва Ройтерс.
С ракети „Булава“ ще бъдат въоръжени руските стратегически ядрени подводници тип „Борей“, отбелязва ТАСС.
В момента в състава на руските Северен и Тихоокеански флот има общо седем такива подводници, всяка от които може да носи 16 ракети „Булава“.
По данни на ТАСС задвижваните с твърдо гориво ракети „Булава“ имат обсег на действие над 9000 километра, а бойните им глави са с мощност 100-150 килотона. - Още за МБР "Булава"
Източник: bta.bg

 

Формирования от Хасково, Стара Загора и Шумен участваха в „IRON STRIKE 24”

14.05.2024, 19:48

Формирования от Сухопътните войски участваха в тактическо учение с бойни стрелби „IRON STRIKE 24” на многонационалната бойна група на НАТО в България. През седмицата механизирана рота от състава на 31-ви механизиран батальон – Хасково от 2-ра Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора и механизиран взвод от 29-ти механизиран батальон – Шумен от състава на 5-то бригадно командване – Плевен, участваха в тактическото учение с бойни стрелби “IRON STRIKE 24”, което се проведе на учебен полигон „Ново село“. По време на учението бяха отработени тактики, техники и процедури при отбранителни действия в коалиционен формат, съобщава Пресцентърът на МО.
Учението е част от подготовка на многонационалната бойна група и показва способността на Сухопътните войски активно да участват в мероприятия в съюзен и коалиционен формат, за гарантиране на сигурността на страните-членки от Източния фланг на НАТО. То спомага за развитие на отбранителни способности на формированията и изграждането на партньорства с други държави.
В учението участваха и формирования от Италианската Република, Република Албания, Република Гърция, Република Северна Македония и Черна гора.
Източник: https://otbrana.com/

 
Президентът връчи генералските пагони на новия командир на Втора механизирана бригада
14.05.2024, 19:45

На церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев удостои полковник Мирослав Костадинов и полковник Румен Петков с висше офицерско звание „бригаден генерал”. Държавният глава назначи бригаден генерал Костадинов и за командир на 2-ра механизирана бригада, съобщават от президентската институция.
Новите звания и назначения са заслужено признание за вашата всеотдайна служба и принос за развитието на Въоръжените сили и утвърждаването на техния авторитет, заяви президентът Радев в приветствието си по време на церемонията. Държавният глава отбеляза, че усложнената глобална среда на сигурност и растящите рискове пред страната ни поставят по-високи изисквания към отбранителните способности на Българската армия и нейния ръководен състав. „Изискванията са и към процеса на модернизация на Въоръжените сили, към подготовката на личния състав и постигането на ново, още по-високо ниво на съвместимост с нашите съюзници“, заяви Румен Радев.
Бригаден генерал Костадинов изрази признателност от името на двамата офицери за оказаната чест и посочи, че гласуваното доверие във времена на модернизация и промени в подготовката на Българската армия, е осъзната отговорност. „Ще вложим целия наш опит и знания, придобити по време на службата, за да изпълним ефективно поставените задачи. С чест и достойнство ще носим пагоните на български генерал“, каза още той.
Бригаден генерал Мирослав Костадинов е завършил Висшето военно общовойсково училище „Васил Левски“ през 1997 г. със специалност „Мотострелкови войски“. През 2008 г. завършва магистратура с професионално направление „Военно дело“ във Военна академия „Георги Стойков Pаковски“, гр. София, специализация „Сухопътни войски“, а през 2018 г. се дипломира с магистърска степен по специалността „Стратегическо ръководство на отбраната и Въоръжените сили“. Кариерата си на военнослужещ започва през 1997 г., като преминава през всички основни командни длъжности от командир на взвод до заместник-командир на бригада в гарнизоните Харманли, Стара Загора, София, Казанлък и Карлово. Участва в международни мисии като „Щабен офицер по планирането“ в Афганистан през 2011 г., и „Помощник-командир на втора оперативна група за обучение и връзка“ също в Афганистан през 2012 г. В звание „полковник“ е от 24 септември 2018 г.
Бригаден генерал Румен Петков завършва Юридическия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски”, специалност „Право“ през 1991 г. Кариерата си на военнослужещ започва същата година като следовател във Варненската военно-окръжна прокуратура и присвояване на офицерско звание „старши лейтенант“. През 1993 г. става съдия във Варненския военен съд, а през 2001 г. - съдия във Военно-апелативния съд. От 2021 г. до момента е административен ръководител - председател на Военно-апелативния съд. За постигнати високи резултати в съдебната дейност, проявен професионализъм и заслуги към отбраната на Република България е награждаван с наградни знаци „За вярна служба под знамената“ - първа степен, „За отлична служба“ първа степен и с Почетни знаци на министъра на отбраната „Свети Георги“ втора и първа степени.
В церемонията участваха министърът на отбраната Атанас Запрянов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков, командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров, заместник-командирът на СКС бригаден генерал Христо Ганецовски и членове на екипа на президента. - (видео)
Източник: https://otbrana.com/

 

ISW: Руснаците дават приоритет на бързото създаване на "буферна зона" в района на Харков

14.05.2024, 14:10

"На 13 май руските войски продължиха тактически значими офанзиви на север и североизток от град Харков и в момента изглежда дават приоритет на бързото създаване на "буферна зона" по границата с Украйна". Това се посочва в последния доклад на Института за изследване на войната (ISW).
До тези изводи са стигнали военните анализатори, отчитайки сравнително бързото настъпление на руските войски във Волчанск и съобщенията за унищожаването на няколко моста над ключови реки.
Руснаците "изглежда дават приоритет на бързото създаване на "буферна зона" по международната граница пред създаването на условия за по-дълбоко проникване в северната част на Харковска област", пише базираният в САЩ Институт.
"Геолокационните кадри, публикувани на 13 май, показват, че руските сили напредват в Глубокое ... и са издигнали знаме в центъра на селото, но руски източници твърдят, че руските войски все още не са превзели цялото селище ...", се допълва в доклада.
От ISW отбелязват още, че според кадрите, които имат геолокация, руснаците са успели да напреднат югозападно от село Олейниково и северно от село Лукянци.
Ключови констатации на ISW за 13 май:
 - Според докладите Въоръжените сили на Украйна са извършили успешни ракетни удари по руска база за противовъздушна отбрана в окупирания Крим, както и успешни удари с дронове срещу руска енергийна инфраструктура в Русия.
 - Наскоро руските войски направиха потвърдено настъпление близо до Липци и Волчанск в северната част на Харковска област.
 - Руската армия може да засили усилията си за набиране на персонал чрез Руското доброволно дружество за развитие на руската армия, военновъздушните сили и флота като част от продължаващата крипто мобилизация.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Поне четирима  генерали ще се борят за място в 50-ото Народно събрание

14.05.2024, 09:35

При първо четене на листите с имената на кандидатите за народни представители на изборите на 9 юни излизат поне четирима генерали. Трима от тях водят листи. Има и други офицери от запаса, които са се включили в надпреварата.
Бригаден генерал от запаса Стефан Янев, бивш секретар по сигурност и отбрана на президента, служебен премиер, вицепремиер, министър на отбраната и народен представител, води листите на „Български възход“ в Пловдив-град и 24 МИР – София. Завършил е през 1983 г. ВНВАУ „Георги Димитров“ в Шумен – земна артилерия. Бил е военен аташе в САЩ. Преминава в запаса от началник на НВУ „Васил Левски“ на 9 юни 2014 г.
Бригаден генерал от запаса Борислав Сертов, бивш директор на Служба „Военна полиция“, юрист, експерт по контратероризъм и стратегическа сигурност е начело на листата на Коалиция „Солидарна България“. В същата листа е д-р Силвия Сиракова - историк и военен журналист в Информационния център на МО. Носителка е на Дамски кръст за храброст за вярна служба под знамената и носител на наградата за журналистическа доблест.
Бригаден генерал от запаса Димитър Шивиков води листата на Коалиция „Справедлива България“ в Пловдив област. Бившият командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада е завършил НВУ „Васил Левски“ – войсково разузнаване. Има мисии в Ирак и Афганистан. Бил е председател на Комитета на випуските на НВУ „Васил Левски” от състава на СОСЗР.
Генерал-майор от запаса Калчо Танев, изтъкнат български военен авиационен командир, пилот и военен дипломат генерал-майор е в листата на Коалиция „Левицата“ в 24 МИР- София. Летял е на 7 типа витлови и реактивни самолети с общ нальот 2000 часа. Пилот на МиГ-23. Между 2004 и 2007 г. е аташе по отбраната в Украйна.
Ако продължим с първото четене на листите, ще видим и други офицери от запаса, които са намерили достатъчно основания, за да потърсят място в новия състав на парламента.
Полковник от запаса проф. Сашо Евлогиев, бивш декан на факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ на НВУ и бивш заместник-областен управител на Шумен,  води две листи на „Български възход“ – в Шумен и Търговище.
Полковник от запаса Александър (Сашо) Александров е начело на кандидатите за народни представител и от „Има такъв народ“ в Добрич. Той е с голям опит, като депутат в предишни състави на парламента и като експерт в Комисията по отбрана. През 1980 г. завършва Висшето военно училище „Васил Левски“ във Велико Търново.
Полковник от запаса Ангел Тасев, водач на листата на ПП „Български съюз за директна демокрация“ в 23 МИР-София, е офицер от кариерата, член на Асоциацията на артилеристите и ракетчиците от запаса „Олимпий Панов“. Завършил е ВНВАУ „Георги Димитров“ в Шумен – земна артилерия.
Майор от запаса Младен Аспарухов води листата на КП „ВМРО – Българско национално движение“ в Разград. Той е председател на тамошната областна организация на СОСЗР. Завършил е ВНВУ " Васил Левски" в гр. В. Търново през 1989 г. - танкови войски. преминал през различни длъжности.
Подполковник от запаса Стоян Пейчев е в листата на „Български възход“ в Силистра. Той е председател на Областната организация на СОСЗР. Завършил е ВНВАУ „Г. Димитров“ гр. Шумен през 1975 г. - земна артилерия. Служи в Българската армия до 1999 год., когато излиза в запаса.
Това е на първо четене. Ще видим по-нататък.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Руските разузнавателни дронове търсят слабости все по-навътре в Украйна

14.05.2024, 09:15

Руски разузнавателни дронове навлизат все по-навътре и набелязват уязвими цели на украинска територия, пише Forbes в анализ. Изданието разказва за два случая в рамките на два месеца за унищожени украински хеликоптери при кацане за презареждане и взимане на товари.
Украйна използва нисколетящи хеликоптери за доставки на бойното поле, евакуация на ранени и удари с авиационни бомби по части от бойното поле. Доскоро те кацаха в относително спокойна зона, биваха бързо презареждани и излитаха отново, преди руснаците да ги засекат.
Сега обаче руските технологии напреднаха и разузнавателни дронове, използващи термосензори, успяват да засекат тези площадки и други важни за бойното поле цели - радари, системи за залпов огън и ПВО.
Според Forbes в началото на пълномащабната война Украйна е притежавала 40 хеликоптера Ми 24 и около 60 Ми 8, като руснаците са унищожили около 40 от тях. Украйна обаче е намерила начини да ремонтира някои стари хеликоптери, които е имала в хангарите, както и е получила поне 90 машини от своите съюзници. Същевременно обаче загубите на хеликоптери означава и загуба на пилоти и други членове на екипажа, които не могат лесно да бъдат заместени по време на война.
Една от причините за тези загуби е отслабналата противовъздушна отбрана на Украйна.........Прочети още

 

Една дълго премълчавана истина за българската морска мина Б-38

14.05.2024, 08:15

- Първа мина, на вода! - командваха от мостика.
Започна се. Минна постановка с цел проверка. Налагаха я отклоненията от зададената дълбочина, при поставянето на този образец мини. Бяхме подготвили, без средствата им за възпламеняване и взривяване, 30 (тридесет) бойни мини. Командите следваха една след друга в ритъм, осигуряващ минния интервал.
От една година в базата се провеждаха редовни тренировки по минопоставяне. В строя се беше завърнал първият, доработен в минен заградител, малък десантен кораб. С неговото пристигане започнаха и тренировките. Обикновено ги  съчетаваха с тези на тралчиците (миночистачите). Тези мини, дето сега ги поставяхме, тралчиците почти никога не откриваха. Вадеха ги после, след тренировката.
В повечето случаи се установяваше, че корпусът на мината е бил на по-голяма дълбочина от зададената и контактните тралове не са успявали да го захванат. Това се повтаряше почти при всяка тренировка.
Имаше ли причини за това? Имаше ли и виновни? Виновни винаги има. Във войската винаги се търси и се намират виновни.......Прочети още

 

Военен календар

14.05.2024, 08:10

На 14 май 1867 година в Търново е роден генерал-майор Асен Николов (1867 – 1928).
Завършва Военното училище в София (1885). По време на Сръбско-българската война (1885) е младши офицер в 3-ти пехотен бдински полк и се сражава при Трън, Сливница и Пирот.
Служи във Военното училище (1886 – 1888) и в 3-ти пехотен бдински полк (1888 – 1901). Заема длъжностите началник на 31-во (1908 – 1909) и на 2-ро полково военно окръжие (1909 – 1911), командир на 19-и пехотен шуменски полк (1911 – 1912).
В Балканските войни (1912 – 1913) командва дружина от 34-ти пехотен троянски полк (1912 –1913) и 70-и пехотен полк (1913). Воюва при Петра, Караагач, Люлебургаз, Одрин и срещу гръцките войски. От 1913 до 1915 г. е командир на 19-и пехотен шуменски полк.
През Първата световна война (1915 – 1918) командва 1-ва бригада от 6-а пехотна бдинска дивизия (1915 – 1917), 12-а пехотна (1917 – 1918) и 2-ра пехотна тракийска дивизия (16 – 20 септември 1918), с които воюва на Южния и на Добруджанския фронт. До декември 1918 г. е началник на 4-та дивизионна област, след което преминава в запаса. Награден е с военен орден „За храброст“ ІІІ степен, ІV степен 1 клас и ІV степен 2 клас.

На 14 май 1867 година в Сопот е роден генерал-лейтенант Владимир Вазов (1867 – 1945).
Завършва Военното училище в София (1887), Офицерската артилерийска школа в Царское село, Русия (1903) и курс по стрелба със скорострелна артилерия на полигона край Поатие, Франция (1905). Служи във 2-ри (1887 – 1894), 4-ти (1894 – 1905) и 8-ми артилерийски полк (1905 – 1906). През 1906 г. е назначен за помощник-началник на Артилерийската школа (1906 – 1907), след което заема длъжностите началник на Строево-домакинското отделение в Артилерийската инспекция (1907 – 1909), командир на отделение в 4-ти (1909 – 1910) и 5-и артилерийски полк (1910 – 1911), помощник-командир на 5-и артилерийски полк (1911 – 1912).
От септември 1912 г. поема командването на 4-ти артилерийски полк, с който воюва в Балканските войни (1912 – 1913) при Гечкенли, Люлебургаз, Чаталджа, Цариброд, Пирот, Бубляк и Градоман. В края на 1914 г. е назначен за началник на Строево-домакинското отделение в Артилерийската инспекция.
По време на Първата световна война (1915 – 1918) командва 5-а артилерийска бригада в състава на 5-а пехотна дунавска дивизия (1915 – 1916), 1-ва пехотна бригада от 5-а пехотна дунавска дивизия (1916 – 1917) и 9-а пехотна плевенска дивизия (1917 – 1918). Под негово ръководство полковете на дивизията отбраняват участъка на изток от р. Вардар до Дойранското езеро и в ожесточените боеве от 16 до 19 септември 1918 г. отблъскват четири английски, две гръцки и една френска дивизия като нанасят големи загуби на противника.
След войната е началник на 9-а плевенска дивизионна област (1918 – 1919), на 2-ра военноинспекционна област (1919) и инспектор на артилерията (1919 – 1920). На 24 февруари 1920 г. е повишен в чин генерал-лейтенант. След като преминава в запаса (март 1920) е избран за председател на Съюза на запасните офицери (1920 – 1921; 1923 – 1930).
През 1936 г. участва в конгреса на Британския легион (организация на английските ветерани) в гр. Бъкстън. На 10 май 1936 г. фелдмаршал Милн, командващ английските войски при Дойран, посреща в Лондон с почести и уважение своя най-достоен противник на бойното поле и един от малкото чужди генерали, чието име фигурира в английската военна история. Награден е с военен орден „За храброст“ ІІ степен, ІІІ степен 1 клас и ІІІ степен 2 клас.
 

69 години от подписването на Варшавския договор
 14.05.2024, 08:00

На 14 май 2022 г. се навършват 69 години от подписването (1955 г) на „Варшавския договор за дружба, сътрудничество и взаимопомощ”.
В този съюз влизат страните от тогавашния социалистически лагер - Албания, България, ГДР, Полша, Румъния, СССР, Унгария и Чехословакия. Целите на договора провъзгласяват осигуряването на безопасност на страните-участнички и поддържането на мира в Европа.
По онова време Организацията на Северноатлантическия договор - NATO, създадена през 1949 година, съществува вече цели 6 години. Последната, предизвикваща капка за обединение на социалистическите страни във военен съюз става приемането в Алианса на ФРГ, правителството на която било обявено за "единствен представител" на целия немски народ в международните работи.
Варшавският договор е сключен за срок от 20 години, с автоматично продължаване за следващите 10 години при условие, че не е денонсиран една година преди изтичане на срока.
Държавите-участнички в договора се задължават в съответствие с Устава на ООН да се въздържат в международните отношения от заплаха със сила или използването й, и да разрешават всички спорове с мирни средства. Държавите се задължават и да си оказват взаимни консултации по важни международни въпроси и военна помощ при нападение върху някоя от тях.
Висш ръководен орган на съюза е Политическият консултативен комитет. Създадено е обединено командване на въоръжените сили и за негов главнокомандващ е назначен маршалът на СССР И. С. Конев. По-късно са създадени Комитет на министрите на отбраната, Комитет на министрите на външните работи и Обединен секретариат.
На 28 май 1955 г. българското Народно събрание ратифицира договора, който след предаване на ратификационните грамоти влиза в сила на 5 юни с.г.
След 1962 г. Албания не участва в работата на органите на договора, а шест години по-късно обявява и неговата денонсация.
Независимо от високоотговорните декларации в документите на Варшавския договор, въоръжените му сили неведнъж постигат целите си с методи, различни от мирните.
През 1956 г. Съветският съюз, с въоръжена намеса във вътрешните работи на Унгария, ликвидира въоръжения бунт на унгарския народ срещу комунизма. През 1968 г. страните-членки на Варшавския договор (без Румъния) изпращат войски в Чехословакия, за да спрат започналия демократичен процес и създаването на условия за демократично развитие на чехословашкото общество.
По време на своето съществуване Варшавският договор и неговите обединени въоръжени сили се използват за поддържане на военния паритет между Източна и Западна Европа.
На 1 юли 1991 г. договорът е прекратен. - Още за Варшавския договор

 

 

Military Watch Magazine: Руските военновъздушни сили получиха нова партида изтребители Су-35

13.05.2024, 20:18

Руските военновъздушни сили получиха нова партида изтребители Су-35С от поколение 4++ , след като този клас премина наземни и летателни изпитания в авиационния завод Комсомолск на Амур в руския Далечен изток близо до руско-корейската граница, съобщава Military Watch Magazine. Генералният директор на държавната Обединена авиостроителна корпорация Юрий Слюсар заяви по отношение на извършената работа за продължаване на доставките: „Заводът в Комсомолск на Амур достигна ритмични производствени темпове тази година. Това е втората партида бойни самолети, доставени на ВВС.
Заводът изпълнява поетите ангажименти за доставки на нови самолети и работи по създаването на нови партиди серийни Су-35 и Су-57. Заводът в Комсомолск на Амур значително е увеличил производството както на изтребителите Су-57, така и на Су-35, като през 2023 г. са доставени 12 самолета , спрямо само шест предходната година, като тази цифра ще достигне 20 през 2024 г., което позволява на ВВС да сформират първия си пълен полк. Очаква се, че Су-57 продължава да се разширява, Су-35 ще бъде свален от производство през следващите пет години.
„Су-35 е силно усъвършенствано производно  на съветския изтребител за превъзходство във въздуха Су-27 Flanker, който   заводът в Комсомолск на Амур стана първият, който произвежда в началото на 80-те години, проправяйки пътя към въвеждането му в експлоатация през 1984 г. За да отговори на китайските поръчки за подобрено производно на Су-27, Су-30МКК, съоръжението премина към производство на новия клас от 1999 г., като през следващото десетилетие бяха произведени два основни варианта на Су-30. Преобладаващото мнозинство от изтребителите, произведени в съоръжението през десетте години след разпадането на Съветския съюз, бяха изнесени по-специално за Китай, поради икономическата дезинтеграция в самата Русия през 90-те години на миналия век и рязкото свиване на изтребителния флот до малка част от размера му от съветската ера . Производството от средата на 2000-те след това се фокусира върху износа на Су-30МК2, чиято разработка е финансирана от китайски поръчки, за други клиенти, включително Виетнам, Уганда, Венецуела и Индонезия. Впоследствие заводът премина към трета итерация на дизайна на Flanker, Су-35, от 2009 г., след като руското министерство на отбраната започна със закъснение да финансира придобиването на изтребители”, пише изданието.
Първоначално Су-35 беше разработен изключително за износ, въпреки че провалът на  първата руска изтребителна  програма от пето поколение МиГ 1.42 и  сериозните забавяния  на втората програма от пето поколение Су-57 накараха Министерството на отбраната да поръча „4+“. + поколение“, за да спре тенденцията към остаряване на флота.
Изтребителят не се счита за равен на водещите американски и китайски самолети като F-35, J-20 и J-16, но все още е значително подобрение в сравнение с предишните руски изтребители, като същевременно може да се похвали с много по-ниски изисквания за поддръжка и оперативни разходи в сравнение с изтребителя оригинален Су-27.   Су-35 изиграха водеща роля в операции въздух-въздух в руско-украинската война от февруари 2022 г. и спечелиха множество убити, като един от  най-забележителните им успехи  дойде в първите дни на войната на 5 март 2022 г., когато един от Съобщава се, че самолетът  е свалил четири  от Су-27 на украинските ВВС близо до град Житомир. Множеството  допълнителни убийства  включват още Су-27, както и МиГ-29, ударни изтребители  Су-24М  , наземни щурмови самолети Су-25, хеликоптери Ми-8 и широка гама от класове дронове. Самолетът е изпълнявал редица други функции, включително потискане на противовъздушната отбрана и прецизно бомбардиране. Тъй като производството се е увеличило от 2022 г. насам, остава несигурно дали заводът в Комсомолск на Амур ще постигне първоначално поставената цел за производство на 200 Су-35 или доколко това може да бъде надхвърлено, като основната несигурност остава броят, който Иран ще поръча като последващ до първоначалната си покупка на докладвани две дузини изтребители. - Още за Су-35
Източник: "Труд"

 

Запрянов: Изтребителите F-16 Block 70 ще могат да бъдат ремонтирани в България

13.05.2024, 20:01

Военният министър Атанас Запрянов е оптимист, че част от военната техника на българската армия може да бъде ремонтирана тук. Американските бойни самолети F-16 Block 70, чиято доставка се очаква от следващата година, могат да бъдат ремонтирани и само в България, обяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов на семинар за сигурността в София, цитиран от БНР.
"Превъоръжаването на Военновъздушните сили със самолет F-16 Block 70 ще допринесе за въвеждане на нови технологии в едно от нашите предприятия - "Авионамс". Там може да се поддържа самолета изцяло на българска територия. Няма да се налага този самолет да ходи в чужбина, което спестява разходи", отбеляза Запрянов.
Според него бойните машини "Страйкър" ще бъдат поддържани в България и страната ни може да се окаже център за подготовка на този тип бойна техника в бъдеще.
Програмата за строителство на многофункционалните кораби на Военноморските сили позволява те да се строят в България, посочи още министър на отбраната.
На срещата беше предложено създаването на Национална стратегия за отбранителната индустрия.
Източник: https://fakti.bg/

 

Необходими ли са ни структури за провеждане на информационни операции?

13.05.2024, 13:52

Развитието на способности за провеждане на информационна война и информационни операции има дълга история, но не и в българските въоръжени сили. Този извод прави майор Ваклин Кирилов в дисертационния си труд „Изграждане на способности за провеждане на информационни операции на въоръжените сили на Република България“, който е обсъден на катедрен съвет на катедра „Съвместни операции и планиране“, факултет „Национална сигурност и отбрана“ – Военна академия „Георги Стойков Раковски“ и е предложен за защита пред научно жури.
Информационните операции, са определени, като щабна функция, насочена към постигането на когнитивен ефект, посредством оказването на натиск, манипулирането на информацията и възприятието на целевата аудитория, свързани с волевия ѝ избор. Изследването на майор Кирилов показва, че Въоръжените ни сили не са способни да провеждат информационни операции самостоятелно с използването на целия спектър от информационни дейности. Изграждането на такива способности се затруднява от недостига на важни стратегически документи в тази област, като актуална визия за развитието на въоръжените сили, информационна стратегия и информационна политика.
Като анализира организационната структура и ресурсите, използвани за информационни операции, стига до заключението, че в настоящия момент въоръжените сили на страната не разполагат с установени структури за изпълнение и/или участие в информационни операции. Налице са функциониращи медийни центрове, отдели за психологически операции, екипи за гражданско-военно сътрудничество, специалисти по електронна война и екипи за киберзащита, които в известна степен допринасят към изпълнението на задачите чрез разгледаните информационни дейности като компоненти на информационните операции. Въпреки това, продължава анализа си майор Кирилов,  не се постига ефект от техните дейности поради липсата на централен орган на стратегическо ниво с примерното наименование „Център за информационни операции“ и на оперативно ниво – „Работна група за информационни дейности“, където да се придобиват необходимите познания относно характера, съдържанието, планирането и провеждането на информационните операции.
При разглеждането на Плана за развитие на въоръжените сили на Република България до 2026 г., например, пише в автореферата към дисертацията, прави впечатление, че не са засегнати основни дейности, които оказват пряко влияние върху постигането на когнитивните ефекти в целевата аудитория, а именно гражданско-военните отношения и връзките с обществеността, които от своя страна са пряко свързани с информационните операции и резултатите от тяхното провеждане. Положителното в Плана е, че са застъпени в голяма степен информационната и киберсигурността, както и системата за командване и управление, което ще предостави възможност на въоръжените сили да бъдат в състояние да отговорят адекватно на всяка заплаха, възникнала в тази част на информационния домейн, в който споменатите способности влияят.
Според майор Кирилов, развитието на способностите на въоръжените сили, свързани с планиране и провеждане на информационни операции, както и интегрирането им на оперативно ниво могат да бъдат постигнати чрез прилагането  в разработения в дисертационния труд  модел „Ред за работа на Работната група за информационни дейности“. И още – чрез създаването на Главен център за планиране и координиране на информационни операции, който би  допринесъл  за разширяването на обхвата на цялата гама информационни дейности и тяхното интегриране и координиране в системата за национална сигурност. Отчита се необходимост от създаване на модел,  чието прилагане да гарантира своевременното актуализиране на доктринални документи и поддържането им в съответствие с възприетите в НАТО нормативни документи в областта на информационните операции. Също така и от разработване и приемане на  постоянно действаща Политика за информационните операции. Главният център за планиране и координиране на информационни операции, смята майор Кирилов,  би могъл да бъде постоянно действаща функционална структура, която да подпомага ръководството на страната и на въоръжените сили за провеждането на или участието в информационни операции.
(Публичната защита на дисертационен труд на тема „Изграждане на способности за провеждане на информационни операции на въоръжените сили на Република България“ по докторска програма „Организация и управление на въоръжените сили“, разработен от майор Ваклин Захариев Кирилов, е насрочена за 22 май от 14 ч. в Академична зала № 3 на Военна академия „Г. С. Раковски“.)
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Кой е Андрей Белоусов - човекът, предложен от Путин за нов руски министър на отбраната

13.05.2024, 08:34

Руският президент Владимир Путин предложи вчера Андрей Белоусов за нов министър на отбраната на мястото на Сергей Шойгу.
Ройтерс определя номинацията като изненадваща. Белоусов, който досега бе първи вицепремиер, е цивилен и икономист по образование.
Следват някои данни за човека, който ще поеме руското министерство на отбраната повече от две години след пълномащабната инвазия в съседна Украйна:
Андрей Ремович Белоусов, на 65 години, е роден в столицата Москва в семейството на съветски икономист. Той завършва Икономическия факултет на Московския държавен университет с отличие през 1981 г.
През 2000 г. Белоусов е назначен за извънщатен съветник на руския премиер, а шест години по-късно става заместник-министър на икономиката.
От 2008-2012 г. - в периода, когато Путин е премиер - е директор на отдела по икономика и финанси в правителствения апарат. През 2012 г. е министър на икономиката.
От 2013 до 2020 г. Белоусов е съветник на руския президент. От 2020 г. заема поста първи вицепремиер. През същата година за кратко замества министър-председателя Михаил Мишустин, който се разболя от ковид.
През 2017 г. РБК писа, че Белоусов е един от хората, убедили Путин, че дигиталната икономика и блокчейн технологията са от решаващо значение за бъдещето.
"Мога да кажа, че една държава със суверенитет определено трябва да (определя сама своята идентичност). Кои сме ние, откъде идваме, накъде отиваме?... Нямаме друг вариант за страната ни, освен да придобием или възпроизведем тази идентичност", каза той в интервю за същата руска медия миналата година.
Според РБК Белоусов е тренирал като млад самбо и карате, но не е служил в казармата.
Бъдещият руски министър на отбраната е смятан за близък до президента, отбелязва Ройтерс. - (видео)
Източник: https://www.bta.bg/

 

Последната битка от Втората световна война

13.05.2024, 07:55

На 30 април Хитлер се самоубива. На 2 май Берлин е превзет от Съветската армия. На 8 май адмирал Дьониц подписва безусловната капитулация на Германия. Руснаци, американци, англичани и французи спират военните действия. Продължават да воюват само българите.
На 3 май на сражаващите се в Австрия български части става известно превземането на Берлин и искат от противопоставящите им се германски военни части да сложат оръжието си и да се предадат в плен. Командирът на 68-а германска дивизия щурмбанфюрер Мариус Гьослер отказва и заповядва да се открие огън срещу българските военни части.
Това става в околностите на градчето Фьолнермант, което е на австрийска територия, но след аншлуса от 1938 г. германците я смятат за част от хинтерланда. Завързва се сражение, при което и двете страни дават жертви.......Прочети още

 

Исторически календар

13.05.2024, 07:46

На 13 май 1918 г. четири български изтребителя от 1-во аеропланно отделение (два Roland D-III, един Roland D-II и един трофеен Nieuport XXIV), пилотирани от капитан Миланов, поручик Йорданов, поручик Рачев и поручик Узунов, излитат за прехват на 13 противникови самолета.
Групата е водена от двуместния биплан D.F.W. C-V с екипаж фелдфебел Рогев (пилот) и подпоручик Кулев (наблюдател).
След 40-минутен бой българските летци принуждават противника да напусне въздушното пространство на България, без да е изпълнил задачата си.

 

 

Докладът за отбраната остана непрочетен в пленарна зала

12.05.2024, 20:42

Не стигна времето на 49-ото Народно събрание да дискутира в пленарна зала и да приеме Доклада за състоянието на отбраната и Въоръжените сили за 2023 г. Макар, че правителството го внесе навреме, според закона, а Комисията по отбрана го подкрепи на свое заседание. Това не е добре, с оглед на очакванията, с които е натоварен този документ. Той има предназначението първо да запознае законодателния орган със състоянието на отбраната и въоръжените сили, второ, да се види от обществото неговото отношение и трето на тази основа да вземе съответните мерки в съответствие с неговите правомощия. По презумпция повечето от тях трябва да бъдат изпълнени до края на годината, защото в началото на следващата се подготвя и приема нов доклад. Всяко закъснение, каквото вече е налице, прави докладът, едва ли не безпредметен. Факт е, че това Народно събрание си отива без да се запознае със състоянието на отбраната и Въоръжените сили.
Лошото е, че нестабилната политическа обстановка у нас се отразява и тук негативно. Ще дам един пример. Докладът за 2016 г. беше внесен от служебното правителство, но новоизбраното, не го хареса и го изтегли. Беше разработен и приет от Народното събрание нов, което се случи едва на 27 септември 2017 г.
Закъснението е налице и с настоящия доклад. Или ще го приеме 50-ото Народно събрание в ранна, а може би и късна есен, или новото правителство ще го изтегли, за да внесе нов. Или така ще си остане в архива на парламента. Не може, обаче, да се отрече, че макар и непрочетен в пленарна зала, той има определени заслуги. В такъв смисъл, че констатациите в него се превърнаха в мотивировка за приемане на такива решения, като увеличение на военните заплати и програмата за инвестиции в отбраната. Все пак, обаче, по-добрият вариант е докладът да беше приет. Дори и по отношение на предстоящите европейски и парламентарни избори на 9 юни. Прави впечатление, че последните състави на Народното събрание са малко или много изолирани от армията. Особено, след като партиите и коалициите с по-големи шансове да влязат в парламента, спряха да издигат, като кандидати, да не говорим като водачи ни листи, генерали, адмирали и други офицери от запаса, които доскоро са били във въоръжените сили и познават добре състоянието им.
Има и още нещо. По разбираеми причини законът пази военнослужещите от политиците. От друга страна, обаче, политиците, включително кандидатите за депутати, общуват с различни слоеве на обществото, по един или друг начин внасят в законодателната дейност проблемите им, докато, що се отнася до армията, това не е така. В този случай, ако едно политическо и военно ръководство на армията не е достатъчно активно и няма усет към проблемите на хората в отбраната, рискът несгодите на военнослужещите да останат последна грижа на законодателя съществува. Така беше и в последно време. Както увеличението на военните заплати през 2023 г., така и стипендиите на курсантите и промяната на закона за по-големи възнаграждения в армията, стана по инициатива на народни представители. Въпросът за стипендиите, например, започна да се решава, след едно посещение на председателите на комисиите по отбрана и образование Христо Гаджев и Красимир Вълчев в НВУ „Васил Левски“. Може да прозвучи необяснимо за някои, но се чувства липсата на общуване на народните представители с войсковата общественост. Изглежда, че не е достатъчно да се участва във ВИП-дни на учения или в празници, като 6 май. Би могло да се помисли по-задълбочено и по този въпрос. А за доклада? Предстои да видим.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

ВСУ: Руснаците атакуват по почти всички направления по фронтовата линия

12.05.2024, 14:35

"През изминалото денонощие руските войски атакуваха почти по всички направления на фронтовата линия", това посочват в сводката си от военните действия от Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна, предава УНИАН.
Генералният щаб на въоръжените сили съобщава, че през денонощието са регистрирани 155 военни сблъсъка. На Харковското направление руските сили, с подкрепата на авиацията са извършили 12 атаки в районите на Стрелчя, Красне, Мороховец, Олейниково, Лукянци, Гатище, Плетеневка, Пилиная, Волчанск, Бугруватка в Харковска област. На Купянското направление ВСУ са отблъснали 19 атаки в районите на Новогоровка, Ивановка в Харковска област, Стелмаховка в Луганска област, където руските сили се опитват да подобрят тактическите си позиции.
По данни на Генералния щаб на Лиманското направление ВСУ са отразили 10 атаки в районите на Макеевка, Невское и Серебрянското лесничейство в Луганска област, Новосадово, Терни в Донецка област. В Северското направление ВСУ са отблъснали 16 нападения в районите на Белогоровка, Луганска област, Верхнекаменское, Спирное, Вемка и Раздоловка, Донецка област.
"На направление Краматорск нашите войници отблъснаха 27 атаки в районите на Клещеевка, Андреевка, Ивановске, Часов Яр, Григоровка, Новодонецка област, където врагът с подкрепата на авиацията се опита да подобри тактическата позиция. На направление Покровск, нашите защитници отблъснаха 32 атаки в районите на населените места Семеновка, Калиновка, Новоолександровка, Евгеневка, Сокил, Новопокровске, Новоселовка Перша, Уманск, Нетайлово в района на Донецк, където врагът, с подкрепата на авиацията, се опита да изтласка нашите части от заетите рубежи Константиновка, Солодке, Красногоровка, Водяне, където противникът с подкрепата на авиацията 10 пъти се опита да пробие отбраната на нашите войски", сепосочва в сводката.
Освен това 16 атаки са отблъснати от ВСУ в посока Временски. На Ориховското направление руските войски, с подкрепата на авиацията, два пъти са атакували позициите на ВСУ в района на Роботине на Запорожка област. На Днепърското направление руските войски не са се отказали от намерението си да изтласка ВСУ от предмостията на левия бряг на Днепър. Така през деня, с подкрепата на авиацията, те са извършили 5 неуспешни атаки на позициите на ВСУ в района на село Кринки, Херсонска област.
"В същото време нашите войници продължават активно да нанасят загуби в жива сила и техника на руските войски, като изтощават противника по цялата бойна линия. Ракетните войски поразиха 3 зенитно-ракетни комплекса, 2 артилерийски установки, 2 радиолокационни станции и 9 района на съсредоточаване на жива сила на противника", се посочва още в сводката на Генщаба на Украйна.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Военен календар

12.05.2024, 08:34

На 12 май 1912 година в Кюстендил е роден капитан Чудомир Топлодолски (1912 – 1987).
Завършва Военното училище в София (1934) и служи в кавалерията (1934 – 1937).
От 1937 до 1939 г. се обучава в Германия (пилотското училище в Кауфбойрен и школата за висш пилотаж във Вернойхен), след което е назначен за заместник-началник (1939 – 1940) и началник на Изтребителната школа в Карлово (1940 – 1943). През 1943 г. поема командването на 3/6 орляк, дислоциран на летище Божурище.
За отбраната на родното небе изпълнява 15 бойни задачи, по време на които сваля два изтребителя П-38 „Лайтнинг“ и поврежда три противникови самолета (два тежки бомбардировача и един изтребител).
От август 1944 г. служи в щаба на Въздушни войски, а през 1946 г. е задържан и става обвиняем по делото „Неутрален офицер“, след което е уволнен от армията (1948).

Награден е с военен орден „За храброст“ ІV степен 1 клас и ІV степен 2 клас.

 

Какво представлява договорът „заем-лизинг“ за оръжие от Втората Световна война и колко струва

12.05.2024, 08:30

През 30-те години на миналия век ще открием, че света е изпаднал в една от най-свирепите икономически кризи, до тогава, които могат да влияят на целия свят. Последвана е от по-късната рецесия в периода от 1937-1938 г. Според различни изчисления се смята, че именно този период може да се маркира като една от най-лошите икономически кризи на XX век. Малко след Първата Световна война ще открием, че САЩ не само не е доволна от крайния резултат – нейните искания дори не са разглеждани, а тя самата е победител.
Точно по тази причина няма как да пропуснем и още един факт – дълговете за войната още дори не са изплатени. Актът за неутралност продължава да се приема от 1935 до 1937 г. и в него се включва търговията с оръжие, която е забранена на трети страни, както и транспортирането на такива. САЩ затваря своята оръжейница и оставя всички да се оправят сами. Това прави страната абсолютен неутралитет за целия свят.........Прочети още

 

 

ISW: Настъплението към Харков има стратегическата цел и ще даде възможност на Русия да настъпи на други райони на Източна Украйна

11.05.2024, 20:40

Руските настъпателни операции по границата в района на Харков вероятно имат стратегическа цел да привлекат и закрепят Украинските въоръжени сили (ВСУ) по тази ос, за да позволят настъплението на Русия в други райони на Източна Украйна. Това се посочва в последния доклад на Института за изследване на войната (ISW), предава Украинская превда.
Според военните анализатори сутринта на 10 май руските войски са започнали настъпателна операция по руско-украинската граница в северната част на Харковска област и са постигнали значителен тактически успех.
Руските войски вероятно провеждат началната фаза на настъпателна операция в северната част на Харковска област, която има ограничени оперативни цели, но е насочена към постигане на стратегически ефект - отклоняване на войски и техника от други критични участъци на фронта в Източна Украйна.
Досега руските сили са започнали две ограничени операции в района: една северно от Харков в посока Липци и друга североизточно от Харков близо до Волчанск.
Министерството на отбраната на Украйна посочва, че неопределен брой руски бронирани щурмови групи са се опитали да пробият украинската отбрана близо до Волчанск рано тази сутрин и че боевете в района са продължили, след като украинските сили са отблъснали руските атаки.
Данните на НАСА за противопожарната информация за управление на ресурсите (FIRMS) от 10 май показват, че е възможно да са се водили ожесточени боеве в и около селищата Стрелечя, Красное, Пилна и Борисовка.
Reuters съобщи, че високопоставен украински военен източник е заявил, че руските сили са напреднали поне на километър в дълбочина близо до Волчанск. Анализаторите на ISW оценяват, че руските войски са напреднали към Волчанск, но не е намират достатъчно доказателства, за да оцени приблизителния ход на бойните действия в непосредствена близост до района.
Руските сили вероятно ще използват тактическия си плацдарм в северната част на Харковска област през следващите дни, за да засилят настъпателните операции и да проведат началната фаза на офанзивата, която вероятно има за цел да изтласка украинските сили от границата с Белгородска област и да напредне по такъв начин, че да достигне Харков с артилерия.
Въпреки това ограничените усилия, които сега се използват от руските сили, не показват, че те провеждат широкомащабна настъпателна операция за обкръжаване и превземане на град Харков.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Реорганизират Служба „Военно разузнаване“, минава по нови длъжностни разписания

11.05.2024, 11:37

Подготвен е проект на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Правилника за устройството и дейността на Служба „Военно разузнаване”.
Съгласно Планът за развитие на въоръжените сили до 2026 г. приет с Постановление на Министерския съвет № 183 от 07.05.2021 г., обн., ДВ, бр. 38 от 11.05.2021 г., през 2024 г., следва да се извършат организационно-щатни промени в Служба „Военно разузнаване“ (Службата). В изпълнение на Плана със заповед № ОХ-08/13.02.2024 г., министърът на отбраната е разпоредил, считано от 01.07.2024 г. Службата да се реорганизира и да премине по нови длъжностни разписания, които да се изготвят на основата на Класификатора на длъжностите в Служба „Военно разузнаване“ по чл. 56, ал. 1 от Закона за военното разузнаване (ЗВР).
Реорганизацията е свързана със създаване на нови структури, преразпределение на дейности и функции и добавяне на нови функции и дейности на структурите в Службата, което налага извършване на изменения и допълнения, както на Правилника за устройството и дейността на Служба „Военно разузнаване“ (ПУДСВР), а така също и на промяна на Приложение № 2 към чл. 17, ал. 1, на Приложение № 3 към чл. 37 от ПУДСВР, и на Класификатора на длъжностите в Служба „Военно разузнаване“.
Освен посочените промени, с изменението и допълнението в Правилника за устройството и дейността на Служба „Военно разузнаване“ се предлага създаването на специален щат на директора на Службата, в който военнослужещите, които сега се преназначават на длъжност в длъжностното разписание за оперативен резерв да престояват временно за периода на подготовката за заминаване на задграничен мандат или мисия, за периода след завръщане до преминаване на проверката за лоялност и за периода на обучение.
На следващо място се предлага разграничаване на функциите и отговорностите на Служба „Военно разузнаване“ и Военна академия „Г.С.Раковски“ по отношение структурата по чл. 54 от ЗВР, промяна на възрастта, до която може да се кандидатства за обучение в структурата, както и изравняване на възрастта за кандидатстване за редовна и задочна форма на обучение.
С предложените промени се допълват и конкретизират съществуващите функции и задачи на служителят по сигурността на информацията в Службата и се възлага на Службата общото управление на дейностите по електронната война във въоръжените сили на Република България на стратегическо ниво.
Създава се специален ред за военнослужещите от Служба „Военно разузнаване“, приложим при прекратяване на договора за военна служба на основание чл. 165, ал. 1, т. 7 от ЗОВСРБ, (при отказ за издаване, при отнемане на разрешението за достъп до класифицирана информация или при отказ на военнослужещия да подаде документи за проучване при условията и по реда на Закона за защита на класифицираната информация), който е различен от общия ред по чл. 94 от ППЗОВСРБ. Регламентират се реквизите на преписа-извлечение от заповедта за прекратяване на договор за военна служба, в която се съдържат факти и сведения,  представляващи класифицирана информация.
Разпоредбите на Глава 4, раздел Х от ПУДСВР относно служителите на прикритие се привеждат в съответствие с разпоредбите на Закона за военното разузнаване.
Чрез направените изменения и допълнения се дава възможност на Службата да изпълнява по ефективно поставените й в чл. 12 от Закона за военното разузнаване задачи.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Германският министър на отбраната предложи на Канада военно сътрудничество в Далечния север

11.05.2024, 08:20

Германският министър на отбраната Борис Писториус покани Канада да се присъедини към проект за сътрудничество, в който участва и Норвегия, насочен към защитата на инфраструктурата в Далечния север, предаде ДПА.
„Нека започнем тристранно стратегическо морско партньорство с акцент върху осигуряването на морските комуникационни линии през северната част на Атлантическия океан и Арктика“, заяви днес Писториус на среща с канадския си колега Бил Блеър в Отава.
Блеър от своя страна каза, че канадските територии в Арктика са изложени на нови и увеличаващи се заплахи. По думите му канадските власти са забелязали, че Русия и Китай се позиционират там.
„С изменението на климата значителна част от региона става много по-достъпна“, заяви канадският  министър на отбраната. „Навярно преди можехме да разчитаме на леда, който помагаше да защитим континента, но климатичните промени поставят под въпрос тази хипотеза… Знаем, че трябва да бъдем по-силни и да затвърдим присъствието си в региона“, допълни той.
През април канадското правителство прие нови насоки за политиката в областта на отбраната. Според документа най-неотложната задача на Канада е да защити своя суверенитет в Арктика, където Русия има най-силно военно присъствие от всички държави.
Източник: bta.bg

 

Пет от най-добрите самолети на руското проектантско бюро "Яковлев"

11.05.2024, 07:59

Един от водещите руски създатели на самолети – проектантското бюро "Яковлев", е разработил над 200 вида и модификации: от мощни изтребители от ерата на Втората световна война до ефективни тренировъчни машини.
Як-3
Як-3 е един от най-добрите бойни самолети през Втората световна война – не само в Съветския съюз, но и по цял свят. Проектантите го правят възможно най-лек, като в същото време сериозно увеличават неговата огнева мощ и скорост.
Як-3 е истинска заплаха за най-добрите германски изтребители – Bf-109 и FW-190, и е пращан в най-опасните бойни зони, където изпълнява най-важните задачи.
На 16 юли 1944 г. група от 18 самолета Як-3 влиза в сблъсък с 24 германски изтребителя Messerschmitt и Focke-Wulf. Съветските пилоти свалят 15 вражески машини, като губят само един от своите самолети.
Як-3 е предпочитан от пилотите заради своята надеждност и лесна поддръжка. Френските пилоти от авиационното съединение "Нормандия-Неман", които се сражават в Съветския съюз срещу нацистите, предпочитат тези самолети пред всички останали – дори пред британските и американските, които съветската армия получава по силата на споразуменията "заем-наем".
Когато войната свършва, французите се завръщат у дома на борда на 37 самолета Як-3, които Съветският съюз им позволява да задържат за нуждите на възродените Френски въздушни сили.

Як-9
Появата на Як-9 през 1942 г. обозначава края на небесното господство на Луфтвафе. Произведени са общо 16 769 такива самолета, което ги превръща в най-големия масово произвеждан съветски изтребител през Втората световна война.
Як-9 е идеална платформа за трансформацията му в различни видове самолети: от изтребител-бомбардировач до машина за разузнаване, транспорт на пътници и обучение. По време на войната той преминава през 22 модификации, като 15 от тях влизат в пълен цикъл на производство.
Самолетът е популярен не само сред пилотите от Съветските военновъздушни сили, но и сред Съюзниците. Известно време Як-9 е личният бомбардировач на Джеймс Ерик Сторар -  командир на 234-та ескадрила на британските Кралски военновъздушни сили.

Як-40
Як-40 е проектиран в началото на 1960-те и се превръща в първия турбореактивен пътнически самолет за местните съветски авиолинии.
Самолетът е с проста, но надеждна конструкция.
Той може да излита, дори и един от трите му двигателя да е повреден, а веднъж издигнал се в небето, да лети само с един работещ двигател.
В Як-40 няма място за багаж над седалките, така че пътниците съхраняват багажа си в специален вестибюл в салона.
Повечето инциденти с Як-40 са причинени не от технически проблеми, а от човешки грешки.
Десетина такива машини са загубени по време на служба в размирни зони в Ангола, Либия и други места.

Як-141
Як-141 е обещаващ свръхзвуков изтребител с вертикално излитане и кацане, проектиран да служи като основната машина на съветските самолетоносачни ударни групи.
В техническо отношение Як-141 превъзхожда предшествениците си (Як-36 и Як-38), както и чуждестранните си конкуренти (Harrier, Dassault Mirage IIIV) и участва в надпреварата за най-добрия военноморски самолет с вертикално излитане и кацане.
Историята обаче се оказва твърде силен опонент за съветската машина. Разпадането на СССР и последвалото прекратяване на финансирането слагат край на проекта. Изтребителят има три прототипа, но така и не влиза в серийно производство.

Як-130
Як-130 е основният руски учебно-боен самолет, който позволява на военните пилоти да усъвършенстват уменията си за излитане, кацане, управление и изпълнение на сложни маневри. Той има уникалната способност да имитира летателните характеристики на няколко изтребителя, включително F-16 и китайско-пакистанския JF-17.
В бойна обстановка Як-130 може лесно да бъде трансформиран в лек атакуващ самолет, способен да напада наземни цели и въздушни цели, движещи се с ниска скорост – хеликоптери и дронове.
Як-130 е съвместен проект на проектантското бюро "Яковлев" и италианското Aermacchi и е първият самолет, проектиран и произведен от нулата в Русия след разпадането на СССР през 1991 година. - Още самолети на Яковлев
Източник: https://bg.rbth.com

 

Днес е празник! Празник за хората преминали през школата на 7-ми Бояновски ракетен дивизион - Първият!

11.05.2024, 07:39

Преди 61 години, в утрото на 11 май 1963 г. Сунгуларската долина е в пълен покой. В 11 ч. обаче се случва историческото събитие. Ето какво си спомня полковник от запаса Стоян Балканджийски: „Натиснах двата бутона. Внезапен необичаен мощен гръм (трясък) разтърси земята. Огнена струя полеят към небето. Излетя първата ракета на територията на Народна република България. Спонтанно, непринудено мощна Ура!!! съпроводи полета на ракетата. На централната вишка всички заедно с Тодор Живков викаха Ура!!! В моята дългогодишна служба за първи път чувах такова Ура!!!" - (видео)
След кратка пауза вертолетът коректировчик докладвал, че попадението е в целта. Ракетата се забила в земята, изкопала дълбок кладенец, изкъртила дървета и изхвърлила пръст в радиус на 200-300 м в Садовския балкан югоизточно от село Ичера.
По предложение на министъра на народната отбрана, утвърдено на място от първия държавен ръководител, командирът на дивизиона майор Стоян Маринов е произведен предсрочно в подполковник, а заместникът му по инженерно-ракетната част капитан Илия Илиев - в майор.
40 години това историческо събитие се знае от определен кръг хора. Едва след този период е разрешено да се проведе тържествено събрание в ГВК в Ямбол под мотото „40 години от първия ракетен пуск на 11 май 1963 г.”
Дивизионът, изстрелял ракетата е от седма мотострелкова дивизия. Той е дислоциран в Бояново. – Още за 7 ордн

 

Военен календар

11.05.2024, 07:33

На 11 май 1876 година в Габрово е роден генерал-майор Никола Станимиров (1876 – 1962).
Завършва Военното училище в София (1897) и Офицерската кавалерийска школа в Санкт Петербург, Русия (1906). Служи в 18-и пехотен етърски полк (1897 – 1900), 3-ти конен полк (1900 – 1906), 2-ра конна бригада (1907 – 1908) и Кавалерийската школа (1908 – 1912).
Участва в Балканските войни (1912-1913) като помощник-комендант на Главната квартира и командир на ординарския ескадрон при Щаба на армията, след което командва ескадрон в 4-ти конен полк (1913 – 1914) и в Лейбгвардейския конен полк (1914 – 1915).
По време на Първата световна война (1915 – 1918) заема длъжностите командир на 2-ри дивизион от Лейбгвардейския конен полк (1915 – 1916), помощник-командир на 1-ви (1916 – 1918) и на 9-и конен полк (март – май 1918), командир на 5-и конен полк (1918 – 1921).
Сражава се на Южния и Добруджанския фронт в боевете за Прищина, Добротин, Кочмар, Мустафа Ачи и Мачин.
След войната поема командването на 3-ти конен полк (1921 – 1922) и на Лейбгвардейския конен полк (1922 – 1923). До 1928 г. служи в Щаба на жандармерията и като заместник-инспектор на Пограничната стража. През същата година преминава в запаса. Награден е с военен орден „За храброст“ III степен 2 клас и IV степен 1 клас.

Васил Поппетков Вълков е роден на 11 май 1897 г. в село Бежаново, Плевенско в семейство на свещеник. Има трима братя и две сестри. Завършва Плевенската гимназия, а през 1919 г. с 39-ти випуск – Военното на Негово Величество училище.
В края на Първата световна война Васил Вълков е взводен командир на 9-ти артилерийски полк. До 1 декември 1925 г. той служи в различни гарнизони, след което постъпва в авиацията като наблюдател. През 1928 г. получава бревет за пилот от Въздушното училище в Казанлък и е повишен в чин капитан. От 1 януари 1930 г. до 31 май 1934 г. е началник на аерогара София в Божурище, а от 1 юли 1934 г. до 28 февруари 1937 г. е началник на ДАР – Божурище. На 6 май 1936 г. е повишен в чин майор, а четири години по-късно в чин подполковник. На 1 юли 1938 г. става командир на 1-ви армейски (линеен) орляк – Божурище. От 1 май 1942 г. до 9 септември 1944 г. е командир на 6-ти изтребителен полк на летище Марино поле, Карловско. От 14 септември 1943 г. вече е полковник.
Веднага след 9 септември 1944 г. е назначен за командир на Въздушната ескадра, а десет дни по-късно е преназначен за главен интендант на Въздушните на Негово Величество войски. След смяната на политическата власт в страната започва масова чистка на висши офицери в армията, в това число и във Въздушни войски.
В началото на октомври 1944 г. е арестуван и отведен в Пловдив. Уволнен е със заповед №154/15.10.1944 г. на командира на Въздушни войски полковник Дреников поради навършване на години за пенсия. Осъден е на смърт от Народния съд, наложена му е глоба от 5 млн. лв., както и конфискация на лични имоти. Разстрелян е край Карлово на 13 март 1945 г.

 

 

Новата турска морска мина Маламан

10.05.2024, 22:30

Сайта Naval News съобщава, че на отбранително-промишленото изложение Defense Services Asia 2024 (DSA-2024), проведено от 6 до 9 май 2024 г. в малайзийската столица Куала Лумпур, турската компания Koç Savunma (каято е част от частния холдинг Koç) представи новата морска дънна безконтактна мина Malaman с камуфлажен корпус, създадена в интерес на турските ВМС.

 

България ще бъде домакин на 16-ото издание на Международното изложение за отбранителни продукти и услуги „Хемус 2024”

10.05.2024, 20:10

България ще бъде домакин на 16-ото издание на Международното изложение за отбранителни продукти и услуги „Хемус 2024”, което ще се проведе от 5 до 8 юни 2024 г. в Международен панаир Пловдив.
Изложбата се провежда под мотото „Отбрана, антитероризъм и сигурност“. Тематичните направления на изложението ще бъдат с акцент върху технологичните постижения в областта на киберсигурността, автономните системи за наблюдение, информация и реагиране, изкуствения интелект, наблюдение на социалните мрежи и анализ на информацията в тях, стратегическите комуникации, граничната сигурност, идентификация и управление на биометрични данни, борба с природни бедствия и аварии и защита на гражданското население, както и образователни продукти в предметната област.
Вниманието на изложителите ще бъде насочено към възможностите за участие в основните проекти за модернизация на Въоръжените сили на Република България.
Международното изложение „Хемус 2024” се провежда под патронажа на Министерството на отбраната и Министерството на икономиката и индустрията. Основен организатор е фондация „Хемус – 95“ с председател на Управителния съвет контраадмирал (о. р.) д-р Николай Николов.
Провеждането на изложбата ще бъде съпътствано от Дванадесета международна научна конференция, организирана от Института по отбрана „Професор Цветан Лазаров“, Индустриалния форум, демонстрационни стрелби на Централния артилерийски технически изпитателен полигон „Змейово“, статичен и динамичен показ, както и демонстрационни мероприятия на видовете въоръжени сили.
Очаква се в „Хемус 2024“ да вземат участие повече от 100 български и чуждестранни фирми и организации от над 20 държави, както и общата изложена площ да надхвърли 5000 кв.м.
Източник: mod.bg

 

В Държавен вестник са обнародвани указите за генералските промени в Сухопътните войски

10.05.2024, 13:13

От 6 май бригаден генерал Станимир Христов е началник на щаба на Сухопътните войски, а командир на 2-ра механизирана бригада полковник, вече бригаден генерал Мирослав Костадинов. Указите на президента са подписани на 2 май и обнародвани в днешния брой на Държавен вестник.
*********
УКАЗ № 138
На основание чл. 100, ал. 2 от Конституцията на Република България във връзка с чл. 19, т. 4 и чл. 146, т. 1 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България
ПОСТАНОВЯВАМ:
 1. Освобождавам бригаден генерал Станимир Христов Христов от длъжността командир на 2-ра механизирана бригада, считано от 6 май 2024 г.
 2. Назначавам бригаден генерал Станимир Христов Христов за началник на щаба на Сухопътните войски, считано от 6 май 2024 г.
Изпълнението на указа възлагам на министъра на отбраната.
Издаден в София на 2 май 2024 г.
**********
УКАЗ № 139
На основание чл. 100, ал. 2 от Конституцията на Република България във връзка с чл. 19, т. 4 и чл. 146, т. 1 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България
ПОСТАНОВЯВАМ:
 1. Назначавам полковник Мирослав Георгиев Костадинов за командир на 2-ра механизирана бригада, считано от 6 май 2024 г.
 2. Удостоявам полковник Мирослав Георгиев Костадинов с висше военно звание „бригаден генерал“, считано от 6 май 2024 г.
Изпълнението на указа възлагам на министъра на отбраната.
Издаден в София на 2 май 2024 г.

 

Американски подполковник: САЩ инвестират в пълното поражение на Украйна

10.05.2024, 08:52

Фактите и статистиките от войната в Украйна показват, че Киев няма да може да спечели и да си върне териториите, които са попаднали под контрола на Русия, пише пенсионираният подполковник от армията на САЩ Даниел Дейвис в статия за американския вестник The Hill. Той призовава Вашингтон да спре да инвестира в поражението на Украйна и вместо това да приеме реалността, като сложи край на смъртните случаи, унищожаването на градове и загубата на нова територия чрез мирни преговори между Киев и Москва.
Президентът на САЩ Джо Байдън подписа пакет от чуждестранна помощ на стойност 95 милиарда долара, който включваше помощ за Украйна с голяма фанфара, заявявайки, че това ще "направи Америка по-безопасна, ще направи света по-безопасен“. Докато много поддръжници на Украйна ликуваха за приемането на законопроекта, по-внимателният поглед към фактите и цифрите би трябвало да смекчи ентусиазма им, уверен е пенсионираният подполковник от армията на САЩ.
Съдейки по числата, отбелязва Дейвис, Украйна "никога няма да спечели войната и никога няма да си върне цялата загубена територия“. Освен това, ако Киев бързо не постигне споразумение чрез преговори при най-добри условия, Украйна в крайна сметка може да претърпи пълно поражение.
Заради всичко това Дейвис смята, че американската външна политика изглежда заседнала на едно място: вместо да признае и коригира грешките, Вашингтон просто ги игнорира и затвърждава същата стратегия, която вече е довела до провал. Това е напълно очевидно в Украйна. Така Дейвис е уверен, че САЩ биха могли да предотвратят конфликта чрез дипломация.
Американските власти биха могли да настояват Украйна и Европа да направят всичко възможно, за да изпълнят условията на Минските споразумения. Вместо това, Западът очевидно никога не се е стремял да гарантира, че Украйна спазва условията, а само е използвал споразумението като прикритие за Киев да изгради и обучи своите въоръжени сили, пише авторът на статията. Освен това Вашингтон можеше да работи както с Киев, така и с Москва през декември 2021 година, за да намерят общ език и да постигнат споразумение за предотвратяване на конфликта.
Киев скоро ще поиска от Вашингтон допълнително финансиране, тъй като 61-те милиарда долара няма да стигнат до края на годината. Но Украйна не трябва да разчита на това, пише бившият подполковник в статията за The Hill. Той призовава Вашингтон да каже на Владимир Зеленски и неговите съюзници истината: "Ние няма да продължим да подкрепяме политики, които не могат да бъдат успешни“.
Източник: Агенция "Фокус"

 

Лео Дохърти беше гост на Военна академия „Г. С. Раковски“

10.05.2024, 08:45

Държавният министър за Въоръжените сили на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, г-н Лео Дохърти, беше гост на Военна академия „Г. С. Раковски“, съобщават от учебното заведение. Той изнесе лекция пред преподаватели и обучаеми от Академията, по време на която акцентира на укрепването на двустранните отношения между България и Обединеното кралство в областта на отбраната, 75-ата годишнина от подписването на Северноатлантическия договор, предстоящата Среща на високо равнище във Вашингтон, войната в Украйна и ангажиментите на Великобритания към сигурността в Черно море.
След лекцията, министър Дохърти отговори изчерпателно на въпросите, зададени му от аудиторията.
Държавният министър за Въоръжените сили на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия разгледа комплекс „Царски зали“ и се разписа в Почетната книга за гости на Военна академия „Г. С. Раковски“.

 

ISW: Руските войски се прегрупират за нова атака срещу Часов Яр

10.05.2024, 08:38

На много направления по фронта в Украйна продължават позициионните боеве. Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са унищожили множество бронирани превозни средства на руските войски на Авдеевско направление, а армията на Москва вероятно може да се прегрупира и да подготви нови опити за пробив към Часов Яр.Това се казва в нов доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), съобщава РБК-Украйна.
На 9 май руските войски са продължили наземните атаки на Северско направление (североизточно от Бахмут), но няма потвърждение за напредъка им.
Московски военни кореспонденти твърдят, че руските войски изглежда напредват на юг и югоизток от Северск в района на Раздолевка и Веселое, но ISW все още не е забелязал визуално потвърждение.
Генералният щаб на ВСУ съобщи, че Силите за отбрана са отбили руски атаки източно от Северск близо до Верхнекаменское и югоизточно от Северское близо до Виемка.
На 9 май руските войски са продължили настъплението си в района на Часов Яр, но не са предприели атаки. Те извършват наземни атаки в микрорайона Нови (източната част на Часов Яр); източно от града близо до Ивановское; югоизточно от града при Клещеевка; и южно от града при Ступочек.
Руският военен кореспондент твърди, че руските войски разширяват контрола си над източните части на Часов Яр и увеличават настъпателния натиск върху южния и източния фланг на селището.
Украинският военен наблюдател Константин Машовец предупреди на 9 май, че Южната групировка войски на Русия се прегрупира в подготовка за нови опити за пробив към Часов Яр. Това, по думите му, обяснява лекото отслабване на руските атаки в района през последните няколко дни.
Машовец предполага, че руското командване може да се опитва да настъпи на юг от Часов Яр в района на Ступочка-Белая гора, за да достигне източните флангове на Константиновка през южния фланг на града, като по този начин очевидно избягва необходимостта да превземе самия Часов Яр.
Руските войски са напреднали западно от Авдеевка на фона на продължаващите настъпателни операции край населеното място.
Геолокационни кадри, публикувани на 9 май, показват, че части от войските на Москва са напреднали към централната част на Уманское.
Няколко промосковски военни кореспонденти твърдят, че руските войски са превзели напълно Уманское, но ISW не вижда доказателства за по-нататъшно руско настъпление в западната или северната част на селото.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Германия ще достави на Украйна още три системи за залпов огън

10.05.2024, 08:31

Германия ще достави на Украйна още три мобилни реактивни системи за залпов огън HIMARS, обяви министърът на отбраната Борис Писториус, който е на посещение във Вашингтон.
Трите системи са налични в резерва на американските въоръжени сили и ще бъдат платени от Берлин, уточни Писториус, след като беше приет в Пентагона от американския министър на отбраната Лойд Остин.
Изданието „Украинска правда“ припомня, че първите установки HIMARS бяха предоставени на Киев от Съединените щати през лятото на 2022 година. Досега са получени 40. Ракетите са с прецизно насочване и обсег до 80 километра и могат да поразяват мишени дълбоко в тила на руските сили.
Източник: bnr.bg

 

Операция „Въртяща мълния“ трябваше да осакати Северен Виетнам, но никога не го направи

10.05.2024, 08:07

През пролетта на 1964 г. американският генерал Ърли Уилър създава списък с обекти и цели на Северен Виетнам, които трябва да бъдат елиминирани чрез стратегически въздушшни удари. Идеята е, че така ще се осакати комунистическата армия и партизанската война ще се прекъсне рязко в Южен Виетнам. Работната група на щаба избира близо 451 потенциални точки, но след стратегическа оценка и разглеждане, господата най-накрая стискат ръце на близо 99 цели.
Въпросните се разделят на 3 категории:
 - Първата включва военни сектори, които могат автоматично да спрат подкрепата на партизаните. Там са позиционирани летища, пътни мрежи, казарми, щаб квартири и складове за муниции и други бойни принадлежности. Локацията им е близо до Северен Виетнам в близост до Лаос;
 - Втората категория вклучва 61 обекта, позиционирани дълбоко в Северен Виетнам;
 - Третата категория включва 8 големи фабрики и заводи, които подпомагат военната индустрия на страната.
След преглед на всички точки на интерес, предложението се редуцира до 94 обекта за бомбардировка и главният секретар на отбраната – Робърт МакНамара ги подписва на 24 август 1964 г..........Прочети още

 

Великите военни изцепки: Падането на Сингапур (1942 г.)

10.05.2024, 08:05

Военната история на света е изтъкана от множество подвизи, дръзки атаки и отчаяни отбрани. Геройство, дързост и непреклонност в лицето на сигурната гибел са сред онези елементи от разказите за воинските подвизи, с които сме свикнали да обвързваме спомените за отминалите конфликти. Войната има и други лица.
Има една страна на военното дело, която най-често може да се нарече трагикомична. Както при всяко друго човешко начинание, в хода на войните нерядко се случват непредвидени куриози, които изумяват както съвременниците, така и идните поколения.
Истината е, че те са не по-малко ценни за опознаването на нашето минало. В поредица от няколко текста ще ви представим някои от най-грандиозните издънки във военната история. Тези събития без съмнение ще ви накарат да погледнете на историята от един по-нестандартен ъгъл.........Прочети още

 

Военен календар

10.05.2024, 08:02

На 10 май 1876 година загива Иларион Драгостинов (1852–1876). Деец на българското националноосвободително движение.
Роден в семейството на заможен търговец от Арбанаси, Търновско. Завършва с отличие Главното мъжко училище в Търново (1868), след което се установява в Русе и работи като собственик на комисионерска къща, търговски агент и телеграфист при Железопътната станция.
Участва в създаването на Русенския революционен комитет (1871) и в подготовката на Старозагорското въстание (1875). Избран е от Гюргевския революционен комитет (1875) за апостол на ІІ революционен окръг, където разгръща широка организаторска дейност.
След преждевременното избухване на Априлското въстание (20 април 1876) заедно с Георги Обретенов формира малка чета и се присъединява към дружината на Стоил войвода в Сливенския балкан.
Убит в сражение с редовна турска войска при прохода Вратник край с. Нейково, Сливенско.

На 10 май 1840 г., е роден Хаджи Димитър. Въпреки, че загива едва на 28 години, той е един от най-значимите български войводи и революционери.
Роден е в Сливен, в семейството на търговеца Никола и Маринка Асенови. Когато е на две години, той и семейството му отиват на поклонение в Йерусалим и оттогава Димитър е хаджия.
През 1862 година Хаджи Димитър излиза в Балкана с чета и цяло лято броди из планината. През пролетта на 1864 година се включва в четата на Стоян войвода от Сливен като знаменосец. Четата е от 12 души и има за задача да убие търновския гръцки владика. Преди да влязат в Търново четата се разпада и четниците се отделят от войводата. Командването се поема от Хаджи Димитър, който ги повежда към Сливенския балкан.
На 21 май 1865 година в жилището на Георги Раковски се сформира чета, в която участват също Хаджи Димитър и Стефан Караджа. На 13 юни 1865 година четата преминава Дунава и се отправя към Котленския балкан. Действа в района на прочутото хайдушко сборище Агликина поляна.
През пролетта на 1866 година от Румъния преминава чета от 20 души, ръководена от трима войводи— Желю войвода, Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Стига до Сливенския балкан, където се разделя на три. Действа до есента, когато се събира и връща в Румъния. През пролетта на 1868 година в Румъния се сформира четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. На 5 юли 1868 г. четата преминава Дунав с една гемия.
Първото сражение води с турска потеря наброяваща около 1 000 души. Откъсва се от преследвачите и с нощен преход достига до Карапанова курия в землището на село Горна Липница. Тук на 7 юли четата води втория си бой, като нанася значителни загуби на противника си и дава един убит и двама ранени. На 8 юли става сражение около село Вишовград, в местността Дългидол. Днес там има изграден паметник.
На 9 юли в Канлъдере, местност в землището на Вишовград, няколко километра на юг-югоизток от Дългидол, става кръвопролитно сражение, в което четата е разбита. Ранен и пленен е Стефан Караджа. Под ръководството на Хаджи Димитър останалите 58 души продължават към Балкана. Днес в местността Канлъдере, името на която означава „кървава река“ на турски, има паметник и чешма, посветени на загиналите четници. Местното население организира честване на четвъртата битка около 21 юли (9 юли стар стил).
На 18 юли 1868 година под връх Бузлуджа в Стара планина става последното сражение на четата. В тази битка е убит и Хаджи Димитър - теза, поддържана от мнозинството съвременни историци. След Освобождението неговите кости и тези на убитите четници са пренесени от Бузлуджа и временно положени в ковчези в църквата "Св. Архангел Михаил", в гр. Крън, Казанлъшко.
Според очевидеца Христо Македонски, Хаджи Димитър е убит на връх Бузлуджа:
"Хаджията с револвер в ръка се защитава, но падна убит."
За края на Хаджи Димитър във вестник „Curier d’Orient“ от 18.VII.1868 г. е писано:
„И от двете страни боят се води с жестоко упорство. Борбата продължи малко повече от пет часа... Хаджи Димитър, тежко ранен, малко остана да падне в ръцете на турските войници. Но въоръжен с револвера си, той се бори до последната минута с една енергия, достойна за друго по-добро време. Най-после и той падна. Саблята му, револверът, един телескоп и много писма се изпратиха на Митхад паша в Русчук...“
За убийството на Хаджи Димитър на Бузлуджа свидетелстват и участвалите в погребението на убитите четници: „Свещеник Иван (Стоянов) от с. Хасът — пише З. Стоянов, комуто е било позволено от властта да прибере костите на юнаците, и други очевидци разказват, че видели един труп измежду останалите, който имал на ръцете си изписани с барут — сабли, левове и буквите: Х. Д., а подобни знакове Хаджи Димитър е имал.
Освен това живите му другари, които били закарани в Търново в началото на месец август, видели в тамошния конак войводската му униформа и саблята му. А един от другарите им, Христо (Н. Ф. - Кръстю) Минков, който бил докаран в Търново по-рано, видял и главата на Хаджията. Същото твърди и свещеник Стефан Петков от с. Енина.
За намерените в Хаджи Димитър вещи, за които споменава в. „Curier d’Orient“ вж. и в. "Дунав" No 456 от 8 март 1870 г. Там е писано: „Саблята на речения Хаджи Димитър, която на чирена си имаше револвер, се предаде на негово височество Митхад паша... Дрехите му и днес се намират в първия табур, телескопа му е у мюлезимина Мехмед от третия табур, а пищовите му и до днес са в ръцете на Селим чауша, родом от Шуменското окръжие и чаушин в третия табур...“
По повод на смъртта му Христо Ботев написва едноименната поема.
Поклон, войводо!

 

 

Генерал Мили: Кръвта на огромен брой цивилни е по ръцете на американските военни

09.05.2024, 21:57

Американският генерал Марк Мили публично призна, че кръвта на огромен брой цивилни е по ръцете на американските военни. Думите му са цитирани от Responsible Statecraft. Така Мили се опита да подкрепи действията на Израел, но само предаде колегите си.
Бившият председател на Обединения комитет на началник-щабовете Марк Мили отиде толкова далеч, че предаде колегите си в безсмисления си опит да оправдае смъртта и нараняванията на хиляди палестински цивилни по време на шестмесечната война на Израел в Ивицата Газа. - (видео)
Думите му са зашеметяваща илюстрация на това до колко далеч са готови да стигнат привържениците на Израел в Съединените щати, за да оправдаят една от най-големите хуманитарни катастрофи на нашия век. Безмилостните и безразборни бомбардировки на гъсто населената Ивица Газа убиха близо 35 000 палестинци, като по-голямата част от жертвите бяха невинни цивилни. Безброй тела все още лежат под развалините, с които е осеян целия анклав.
Мили заяви: „Нека избягваме фанатизма около действията на Израел, много ме боли да гледам колко невинни хора умират в Газа, но не трябва да забравяме, че ние, Съединените щати, сами убихме много невинни хора в Мосул и Ракка. Съединените щати убиха 12 000 френски цивилни. И ето ни на 80-ата годишнина от десанта в Нормандия. Унищожихме 69 японски града, без да броим Хирошима и Нагасаки. Убихме безброй хора, които нямаха нищо общо с техните правителства. Войната е странна „шега“. Но за да бъде тя оправдана, за да се намери в нея някакъв нравствен смисъл, трябва да има някаква политическа цел и тя трябва да се постигне по най-бързия начин и на най-ниска цена, затова не бива да се колебаете“.
Разбира се, всичко, което той каза, не беше вярно. В самодоволните си изказвания Мили пренебрегна Женевските конвенции, подписани през 1949 г. именно за да предотвратят всички зверства срещу цивилните, които изброи. Да, генерал Мили, войната е ад, но преди 75 години световната общност призна, че клането на невинни е неморално и се опита да направи нещо, за да му се противопостави.
Не можем да си затваряме очите за факта, че той по същество унижи американските ветерани от Втората световна война и Ирак, за да подкрепи Израел - и всичко, което сега се прави в Ивицата Газа. Ето колко смешно се оказва: Мили и неговите високопоставени "четиризвездни" колеги не казаха и дума за цивилните, убити от американските военни в Ирак и Сирия, докато не осъзнаха, че това "признание" по някакъв начин ще помогне на техните израелски приятели избягват отговорност. Но само преди десет или двадесет години подобна откровеност можеше да изправи американските военни, включително висши офицери като самия Марк Мили, на съд.
За да направи нещата по-лоши, Мили кимна одобрително, когато главният изпълнителен директор на Palantir Алекс Карп каза: „Активистите за мир са тези, които наистина са за войната, а ние сме тези, които сме за мира.“ Неговата логика? Казват, че оръжейни компании като неговата искат да направят Съединените щати по-силни, за да не се налага страната да се бие. Каква безсмислица!
Цялото това зрелище се оказва още по-отвратително, ако се вгледате в същността му: военни чиновници и оръжейници се надпреварват да раздуват заплахи и да търгуват стоките си, като улични продавачи. Това се прави с проекти, които не казват нищо, както обикновено: „Специален конкурсен изследователски проект“. Той се таксува като „непартийна, нестопанска инициатива с ясна мисия: да се направят препоръки за укрепване на дългосрочната конкурентоспособност на Америка, като същевременно се вземе предвид как изкуственият интелект (AI) и други напреднали технологии трансформират нашата национална сигурност, икономика и общество.“
Не забравяйте за секунда, че войната на Израел не е само наша война, но по толкова много начини и наша печалба, поне за печалбарите – включително Мили – които виждат повече лична и професионална полза в подкрепата на Израел, отколкото в защитата на своите сънародници американци.
Източник: https://trud.bg/

 

Руската армия проби украинската отбранителна линия западно от Орловка при Авдеевка и издигна знамето на СССР

09.05.2024, 21:45

Руската армия проби украинската отбранителна линия западно от Орловка при Авдеевка и издигна знамето на СССР в центъра на Уманское. Това съобщава анализаторът на Bild Юлиан Рьопке.
Той отбелязва, че след падането на Авдеевка украинските войски са държали отбраната на запад от града по линията Бердичи - Семьоновка - Орловка - Тоненкое. Въпреки това до края на март руските войски пробиха тази линия и напреднаха на запад.
След това украинските въоръжени сили заеха отбранителни позиции в следващите села на запад, първото от които беше Уманское. Сега руската армия влезе и в него, а на паметника на загиналите във Втората световна война е издигнато червено знаме на СССР със сърп и чук.
"Руската нахлуваща армия проби украинската отбранителна линия западно от Орловка и издигна съветското знаме в центъра на Уманское. По всичко изглежда, че южната и западната част на селото остават под контрола на украинската армия", пише Рьопке.
Източник: https://trud.bg/

 

Атлантическият съвет нареди на МО да забрани представянето на книга за войната в Украйна, била руска хибридна атака

09.05.2024, 14:17

Днес в СБЖ (Съюз на българските журналисти) генерал-майор о.з. д-р Стоимен Стоименов представи книгата си „Ескалация на войната в Украйна: България на кръстопът“. Това е второто произведение на автора за войната, разтърсила Европа и света. Събитието трябваше да се състои на същата дата и час в ЦВК (Централен военен клуб ), но със специално писмо, без официален подпис от служебния военен министър или някой от неговите заместници, проявата е отменена.
Мотивът е, че страната е в „предизборна кампания и военните клубове няма да се предоставят за мероприятия на външни ползватели“. Именно поради тази причина се забранява и представянето на исторически роман за живота и творчеството на Алеко Константинов, чиито автор е Бойко Беленски, също бивш офицер от армията. А какъв външен ползвател е генерал Стоименов, след като половината от живота му минава в служба на войската. Това е сухата хронология на фактите, зад която обаче се крият доста нелицеприятни обстоятелства......Прочети още

 

9 май, 79 години от победата над нацизма, тържествен ритуал в столицата

09.05.2024, 13:28

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова поднесоха днес венец пред Паметника на Незнайния воин в столицата по повод отбелязването на 79 години от победата над нацизма във Втората световна война. Те поздравиха ветераните войната доц. д-р Иван Сечанов, Мария Стоянова и Любен Ризов и в тяхно лице благодариха за героизма на нашите воини и приноса на Българската армия за освобождението на Европа. "Днес е ден на почит към малкото останали български ветерани, участници във Втората световна война, към хилядите българи, участвали в тази война, към хилядите дали живота си за победата над нацизма. Благодарение на тяхната саможертва се откри пътя към днешна мирна и обединена Европа. В Деня на Европа нека си пожелаем Европейски съюз, който още по-активно се ангажира и допринася още по-ефективно за развитието на държавите членки", каза президентът.
В церемонията с участието на Националната гвардейска част се включиха председателят на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков, председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев, заместник-председателят на СВВБ полковник от запаса Петър Пандурски, членове на военно-патриотичните организации и „мини“ гвардейците от детска градина „Бърборино“, която е със статут „Приятели на СВВБ“. Заедно с тях бяха още заместник-председателят на Народното събрание Кристиян Вигенин, секретари и съветници на президента.
В края на ритуала началникът на ЦВО полковник Георги Георгиев връчи на председателя на СВВБ доц. д-р Иван Сечанов поздравителен адрес по повод 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия и 9 май – Ден на Победата и на Европа. Приветствията са поименно адресирани до всички ветерани от Втората световна война в България. На връчването присъства и началникът на Софийско военно окръжие I степен полковник Борис Николов. Доц. д-р Сечанов благодари за вниманието и са грижите, които военните окръжия по места помагат на ветераните.
След това президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова  присъстваха на церемонията по издигане на знамето на Европейския съюз пред президентската институция по случай Деня на Европа. В този ритуал се включиха още заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова, премиерът Димитър Главчев, министърът на отбраната Атанас Запрянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и други представители на централната власт. В началото държавният глава прие почетния караул на Националната гвардейска част.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

С операция "Какавида" Франция доставя ракети Scalp четири пъти по-евтино на Украйна

09.05.2024, 09:06

Франция започна операция "Какавида" за доставката на далекобойните ракети Scalp за Украйна, без да засяга собствените си запаси, съобщава Radio France International (RFI). Според публикацията ръководството на френската армия е открило на съхранение в специални "пашкули" ракети , които са годни за употреба ,но им липсват някои части, използвани за ремонти.
Те се пращат за окомплектоване в завод в Бурж и се предават на Украйна. Според източниците на RFI цената е четири по-ниска от тази на нови ракети и операцията се финансира от средствата, които отпусна правителството за подкрепа на Киев. Освен ниската цена тази схема по никакъв начин не се отразява на запасите на Франция, тоест не се намалява боеспособността на страната.
Според източниците на RFI военните са прегледали своите хранилища и освен ракети Scalp са открили още резерви от 155 мм артилерийски снаряди и ракети за ПВО, които могат да бъдат пратени в Украйна.......Прочети още

 

Оборудват стелт бомбардировача B-2 Spirit с нова противобункерна бомба

09.05.2024, 08:46

Новата противобункерна бомба GBU-72/B с тегло от 2300 килограма се очаква да допълни арсенала на американския стратегическия стелт бомбардировач B-2 Spirit, определян като  "бомбардировъчния крал на небето“, съобщава изданието The War Zone, като се позовава на документи от Пентагона.
Американците планират да интегрират GBU-72/B и други неуточнени "модерни оръжия“ в B-2 като част от продължаващите усилия за модернизиране на тези бомбардировачи, преди да започне производството на новия B-21.
Военновъздушните сили на САЩ очакват разработването на GBU-72/B да приключи тази фискална година и оръжието в крайна сметка да замени в арсенала противобункерната бомба GBU-28/B, която също тежи около 2300 килограма.
GBU-28/B е бомба с лазерно насочване, докато GBU-72 използва комплект JDAM с контролирани аеродинамични повърхности и устройство за насочване на GPS координати.
Известно е, че тестовете на новата бомба са проведени през 2021 година: ударният самолет F-15E Strike Eagle е използван като носител. По-рано Пентагонът обяви, че възможностите на новата бомба значително превъзхождат тези на GBU-28, която е в състояние да пробие до 30 метра почва или шест метра стоманобетон. - Още за В-2
Източник: https://trud.bg/

 

Войската - една от малкото оцелели гордости. И Йордан Йовков...

09.05.2024, 07:59

Българинът, където и да седне, с когото и приказка да подхване, все в един момент ще докара нещата до казармата.
И се започва… Старшината това, командира онова, а наборе, какви бяхме… Историите нямат край.
И блестят очите на мъжете, допълват се историите с нови и нови подробности. Но е мъжко, красиво е и остава до края......Прочети още

 

Поуките от участието на Дунавския ни флот във Втората световна война (1944 - 1945 г.)

09.05.2024, 07:52

Напразни са усилията на някои, които се опитват да противопоставят двата празника. Няма никаква логика за това! Тъкмо обратното - ако го нямаше Денят на Победата, нямаше да го има и Денят на Европа.
И е време да припомним, че за да настъпи този Ден на Победата, достоен принос за това имат и нашите Военноморски сили (тогава Морски войски), взели участие в действията на река Дунав и на Черно море след август 1944 г.
Обстойно изследване на тази тема направи капитан І ранг доц. д-р Георги Антонов, който през 1985 г. издаде книгата „Българският Военноморски флот през Отечествената война 1944 - 1945 г.“ (Книгоиздателство „Георги Бакалов“ - Варна). На практика това е неговият дисертационен труд......Прочети още

 

Османската нередовна кавалерия под британско командване по време на Кримската война

09.05.2024, 07:50

Идеята за създаването на Османска нередовна кавалерия (Osmanli Irregular Cavalry), по време на Кримската война (1853-1856), е на подполковник Уилям Фъргюсън Бийтсън (Lieutenant-Colonel William Ferguson Beatson, Bengal Cavalry) (на снимката), офицер от британската Източноиндийска компания (East India Company).
През април 1854 г. подполковник Бийтсън е в отпуск в Лондон и представя на Министерството на външните работи (Foreign Office) своята идея. Османската нередовна кавалерия - башибозук (bashi-bazouk/Basibozuk), под британско командване, можела да запълни нуждата на британската армия в Турция (и Крим) от лека конница за разузнаване и да я противопостави на казашката кавалерия в руската армия.
На 1 май 1854 г. полковник Бийтсън е приет от Министъра на външните работи (Secretary of State for Foreign Affairs) лорд Кларъндън (Lord Clarendon), който го насочва към британския посланик в Константинопол (Истанбул) - виконт Стратфорд де Редклиф (Viscount Stratford de Redcliffe). Преди да напусне Лондон, полковник Бийтсън дава на лорд Кларъндън списък с имена на офицерите, които иска да са под негово командване в Турция - главно офицери на британската Източноиндийска компания, офицери служили в Британския спомагателен легион в Испания (British Auxiliary Legion), където Бийтсън е служил през 1836-1837 г., офицери служили в Османската армия - всички космополити, повече или по-малко авантюристи …........Прочети още (PDF)

 

Празничен ТВ канал, военен парад (пряко предаване, начало - 10:00 ч)

 

Четири епохални парада е имало през 1945 година

09.05.2024, 07:40

През 1945 година е имало четири големи, епохални парада - два в Берлин, един в Харбин и един в Москва.
На 4 май 1945 г. при Брандербургската врата в Берлин се състоял парад на съветските войски. Приел го военният комендант на Берлин генерал Н. Базарани.
На 7 септември 1945 г. в Берлин се провел парад на съюзните войски. Това било предложение на Жуков след московския парад. От всяка съюзна нация участвал представителен сборен полк от 1000 човека и бронетанкови части. Всебщо възхищение събудили 52 танка ИС-2 от руската 2-ра гвардейска танкова армия.
Парадът на победата на съветските войски в Харбин на 16 септември 1945 г. напомнял първия парад в Берлин - войниците марширували в бойна, а не в парадна униформа.
След парада от 24 юни 1945 г. Денят на победата не се е празнувал много широко и бил обикновен работен ден. Едва пред 1965 г. бил обявен за празничен и неработен ден. След разпадането на СССР паради не са провеждани до 1995 г. След това се провеждат всяка година. - Още за Парада на Победата

 

 

Изтребител Ф-16 се разби в Сингапур

08.05.2024, 22:10

Изтребител Lockheed Martin F-16C-52-CF се разби във военновъздушна база в Сингапур днес в 14:35 местно време, няма пострадали при инцидента, съобщи министерството на отбраната, цитирано от АФП. - (видео)
„Пилотът успешно е катапултирал, а самолетът впоследствие се разби на територията на базата“, се казва в съобщението.
Пилотът е в съзнание, оказва му се медицинска помощ, няма пострадали сред други от персонала.
Министерството уточни, че изтребителят е имал проблем при излитането, а пилотът е реагирал в съответствие с протоколите.
Случаят се разследва.
Подобни инциденти са изключително редки, Сингапур има най-модерните военновъздушни сили в Югоизточна Азия.
Източник: bnr.bg

 

СОСЗР припомни славни страници от военната ни история

08.05.2024, 21:54

Днес около с. Гюешево бе отбелязана 80-тата годишнина от първата битка между Българската армия и Вермахта. Представителна група на СОСЗР, водена от председателя генерал от запаса Златан Стойков, припомни операция „Деве баир“ на 9-ти пехотен Пловдивски полк. Пред ж.п. линията до Гюешево полковник от запаса Венко Иванов, бивш командир на 11 граничен отряд, направи рекогносцировка и разказа за събитията през септември 1944 г.
На практика това е първото бойно кръщение на армията ни през Втората световна война. На 5 септември 1944 г. полковник Иван Бонев, командир на 9-и пехотен Пловдивски полк, получава заповед да се изнесе в района на Кюстендил, като прегради пътя за град Крива Паланка и не позволи на немските части да преминат старата граница. След ожесточени и кръвопролитни сражения на 8-и септември в района на Деве баир, позицията е удържана, а полковник Бонев е награден с орден „За храброст“ и провъзгласен за почетен гражданин на Кюстендил. 9-ти пехотен полк продължава победния си път през Крива Паланка, Стражин, Страцин, река Пчиня... Победата при Деве Баир осигурява следващите успешни операции на Българската армия в Македония и бивша Югославия през първата фаза на войната.
След като положиха венец на паметната плоча на участниците от селото във Втората световна война, която се намира в парка до железопътната гара, запасните и резервистите посетиха църквата костница '"Света Троица" на  загиналите български воини в Междусъюзническата и Първата световна война. Там ги посрещна лично кметът на селото Татяна Георгиева. Тя и полковник от запаса Венко Иванов припомниха, че в пограничния район през войните в началото на ХХ в. загиват много български войници и офицери. За да се увековечи тяхната памет и да се съхранят костите им, е изграден храм-паметник, тържествено осветен на 2 август 1930 г. от софийския митрополит Стефан. Автори на проекта са арх. Рудолф Фишер и Стоян Димитров. Иконите и стенописите са дело на проф. Георги Христов, Димитър Гюдженов, Николай Кожухаров и Владимир Наумов, а резбованият иконостас – на арх. Атанас Донков. Под олтара на храма е изградена костница. В нея са положени костите на 18 офицери и 1491 войници, паднали за българското обединение. С полагане на венец и едноминутно мълчание бе почетена паметта на загиналите за родината. Костницата се нуждае от ремонт. Добрата новина бе съобщена от председателя на Общинската организация на СОСЗР в Кюстендил майор от запаса Боян Милушев и кметът на селото Таня Георгиева, че предстои комисия от МО да прецени какво е необходимо да се направи.
Този път традиционният военно-патриотичен поход на СОСЗР започна от Кюстендил с посещение на Регионалния исторически музей. В центъра на града пред паметника на 13-ти рилски пехотен полк се проведе възпоменателен ритуал с поднасяне на венец и слова на героя на Гранични войски старшина от запаса Методи Слишков и полковник от запаса Димитър Грънчарски. В родолюбивата проява участва лично кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов. Аз, каза той, съм правнук на Георги Йосифов от състава на 13-ти пехотен полк, който е удостоен с орден „За храброст“ в битката при Булаир. На клетвата ми пред Общинския съвет, продължи той, бях със почетния знак, който върви с ордена „За храброст“ на прадядо ми. И още от неговите думи към членовете на СОСЗР: „Вие сте хората, които пазят историята и я припомнят на младите. Традиционно вашите представители в Кюстендил участват във всички мероприятия, които са свързани с отбелязване на празници, включително преди два дни на 6 май. Смело мога да твърдя, че ако не сте вие, няма кой да припомни историята и да отдава почит на загиналите за свободата на България. В мое лице имате един приятел.“ Генерал от запаса Златан Стойков връчи на кмета символното шалче и значката на СОСЗР и му благодари за добрата съвместна работа. Малко по-късно съюзната значка се появи на една голяма торта, с която кметът на Кюстендил изненада генералите, офицерите и сержантите от запаса и резерва.
Родолюбивата проява протече под непосредственото ръководство на главния секретар на СОСЗР полковник от запаса Павел Станев. Освен групата от Столичната организация с председател бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов, в нея се включиха още почетният председател на Областната организация на СОСЗР в Кюстендил полковник от запаса Йордан Шишков, председателят на Областната организация капитан от запаса Ясен Ангелов, председателят на Областната организация на СВВБ полковник от запаса Димитър Панайотов и председателят СОСЗР - Перник полковник от запаса Валентин Николов. Това не е първата ни, няма да бъде и последната родолюбива проява, коментира генерал от запаса Златан Стойков.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Ракетни удари по територията на Украйна според ВСУ - 08.05.2024 г.

08.05.2024, 13:10
 

Западът е готов да използва украинския народ до пълното му унищожаване

08.05.2024, 09:04

През 2007 г. на Мюнхенската конференция за сигурност президентът на Русия заяви, че страната му ще отстоява националните си интереси. На най-умната част от Запада стана ясно, че борбата с нея предстои и че ще бъде съдбоносна. За да постигне главната си цел - запазване на политическото, икономическото и военно господство на планетата – Западът може да действа по два варианта - първи, пряк сблъсък с руската ракетно-ядрена мощ, който е твърде опасен и втори, предизвикване на прокси война с Русия и същевременно налагане на санкции върху нейната икономика и финанси. Този вариант не изисква пряко участие на Запада, безопасен е и с него целта може да бъде постигната. Поради това за борба с Русия е избран този вариант. Такава е същността на възникналия по-късно на тази основа проект „АнтиРусия“. Основната роля в него е отредена на Украйна. На Запад допускат, че война между Украйна и Русия ще създаде условия за смяна на руското държавно ръководство, за подчиняването му на Запада и за използването му в бъдещата схватка с Китай.......Прочети още

 

Оръжията, които победиха - БМ-13 „Катюша“

08.05.2024, 08:38

БМ-13 „Катюша“ е съветската реактивна система за залпов огън (РСЗО) от периода на Втората световна война. С галеното име Катюша, дадено й от редовите войници, през този период са известни всички съветски бойни машини от подобен тип БМ-8, БМ-13, БМ-31, но това име остава и след войната като нарицателно за реактивните системи за залпов огън. Най-известна от съветските „Катюши“ от Втората световна война е БМ-13.
Подразделенията, въоръжени с РСЗО, се използват повсеместно и масово на всички фронтове по време на Втората световна война. Първите 8 полка от по 36 машини са сформирани на 8 август 1941 г. През есента на 1941 г. половината (33 дивизиона) от състава на наличната реактивна артилерия е съсредоточена на направленията, отбраняващи Москва.
Към края на 1942 г. в Съветската армия има 57 полка (216 батареи) реактивна артилерия (от тях 56% са БМ-13). А само за щурма на Берлин в края на войната са съсредоточени 1260 мобилни РСЗО. Към края на войната в действащата армия има 40 отделни дивизиона, 105 полка, 40 бригади и 7 дивизии реактивна артилерия. През Втората световна война са произведени 6800 установки БМ-13, от които са загубени 3400. Огънят на новите РСЗО действително има силен ефект върху противника. Макар и не особено точни, изстрелваните едновременно реактивни снаряди за няколко секунди буквално изорават обстрелваната площ. Допълнително оглушителният вой, съпровождащ полета им, оказва силно психическо въздействие върху противниковите войници. Тези, които не загиват по време на обстрела, често не са в състояние да оказват съпротива, тъй като са оглушени и деморализирани от воя и взривовете. Има и случаи, когато немски войници, напълно дезориентирани и зашеметени от действието на мощните 132-мм снаряди, тичат към руските предни позиции, търсейки спасение. - Още за БМ-13

 

Оръжията, които победиха - Картечен пистолет на Шпагин ППШ-41

08.05.2024, 08:35

ППШ-41, или само ППШ (от руски - съкращение от Пистолет-пулемёт Шпагина, "картечен пистолет на Шпагин") е автомат, създаден през 1941 г. от Георги Семьонович Шпагин.
ППШ-41 е едно от най-масово произвежданите автоматични оръжия на Втората световна война и едно от емблематичните оръжия на Червената армия от този период.
През 1940 г. Наркомът по въоръжението дава заявка към оръжейните конструктори за създаване на картечен пистолет, чиито части биха могли да се изготвят без много механична обработка (т.е. необходимост от употреба предимно на щамповъчни и пресови детайли). Този картечен пистолет е трябвало да бъде толкова прост за производство, че при необходимост бързото му пускане в производство да може да започне в което и да е машиностроително предприятие.
На 21 декември 1940 г. е одобрен картечният пистолет на Шпагин и e взет на въоръжение в Червената армия. ППШ е произведен в около 5,4 милиона екземпляра. По настояване на Сталин освен плоския пълнител за 35 патрона се взема в употреба без изменения и дисковият пълнител от автомата на Дегтяров - ППД-34/40 за 71 патрона. ППШ-41 е на върха на славата си през Втората световна война и по нищо не отстъпва на своя съперник от Вермахта MP40. - Още за ППШ-41

 

Берлинската операция (16.04. – 02.05.1945 г.)

08.05.2024, 08:33

Берлинската настъпателна операция на Червената армия е една от последните и безспорно една от най-знаменитите операции на Втората световна война. Нейният край, падането на Берлин, фактически ознаменува пълния военно-политически крах на нацистка Германия и нейния елит и предизвестява скорошното приключване на войната и пълната победа на страните, обединени в Антихитлеристката коалиция.
Именно днес, когато отбелязваме 63-годишнината от Деня на победата, Берлинската операция предизвиква нестихващ интерес, което е добър повод да си спомним за нея като за събитие от изключителна важност в световната история, събитие, довело до възможността да посрещаме Деня на победата, превърнал се в последствие и в Ден на Европа......Прочети още

 

Военен дневник

08.05.2024, 08:28

На 8 май 1876 година умира Васил Петлешков (1845 – 1876) – организатор и ръководител на Априлското въстание (1876) в Брацигово.
С изключителна енергия и преданост работи за общественото издигане и национално пробуждане на населението от Брацигово.
Става един от първите членове на местния революционен комитет, основан от Георги Бенковски, и има голям принос за добрата организация на въстаническите сили. Присъства на историческото събрание в местността Оборище (14 – 16 април 1876), където е избран е за председател на комисията, натоварена със задачата да изработи военния план на въстанието в ІV революционен окръг и да напише възванието към народа.
По негово предложение Брациговският въстанически пункт има главен ръководител на отбраната и помощник-командващи.
Предаден от местните чорбаджии, той е арестуван и подложен на жестоки изтезания, по време на които неизменно отговаря: „Сам съм, други няма. Аз водих, аз ръководих, други не търсете!“. Умира, след като поглъща отрова по пътя за Пловдив, където трябвало да бъде съден от турските власти.

На 8 май 1898 годинс в с. Хърсово, Разградско, е роден генерал-лейтенант Райчо Славков (1898 – 1953).
Завършва Военното училище (1918) и Военната академия в София (1934). Служи във 2-ри пехотен полк (1918 – 1919) и в Щаба на армията (1919 – 1929). Последователно заема длъжностите помощник-началник на секция в Щаба на армията (1929 – 1931), командир на рота в 21-ви (1931 – 1932) и в
29-и пехотен полк (1932 – 1934), началник на секция в Щаба на армията (1935 – 1936) и в щаба на 6-а пехотна дивизия (1936 – 1938), преподавател във Военната академия (1938), завеждащ отделение в Пехотната школа във Велико Търново (1938 – 1939) и началник-щаб на 1-ва пехотна софийска дивизия (1939 – 1944). На 14 септември 1944 г. е назначен за началник на Щаба на войската и участва в оперативното ръководство на българската армия през първия период на войната срещу Германия. Организира изтеглянето и демобилизацията на войските от Сърбия, Вардарска Македония и Беломорието и едновременно с това подготвя прикриването на западната граница. Изготвя обща оперативна заповед за настъпателни действия срещу хитлеристките войски в Югославия и в хода на войната подпомага щабовете при армиите в осъществяването на настъпателните операции. От 15 декември 1944 г. командва 3-та отделна армия, а от 20 юли 1945 г. е зачислен в запаса. През 1953 г. е арестуван по обвинение за участие в събитията през септември 1923 г., осъден на смърт и разстрелян. Награден е с военен орден „За храброст“ ІІІ степен 1 клас

 

Оръжията, които победиха - Ил-2

08.05.2024, 08:25

Ил-2 е съветският щурмови самолет, който заедно с танка Т-34, РСЗО БМ-13 "Катюша" и картечния пистолет Шпагин ППШ-41 е един от символите на съветското оръжие през Великата отечествена война. Ил-2 е и най-масово произвежданият самолет през 40-те години на XX век. изработени са над 36 000 машини.
В Червената армия е известен като „Гърбавия“ или „Гърбаткото“ (заради характерната форма на тялото на едноместния вариант) и като „Летящият танк“ (това прозвище идва от конструкторското бюро). Заради невероятната му издръжливост на попадения, немските пилоти го кръщават „Бетонния самолет“ („Betonflugzeug“), а сред войските на Вермахта е известен като „Касапинът“ (Schlachter), „Месомелачката“ (Fleischwolf) и „Железният Густав“. Въоръжението на Ил-2 му позволява да изпълнява широк спектър от задачи - от атаките срещу пехотата и лекобронирани цели до танкове и укрепени точки на противника. Огънят по пехотата и лекобронираните цели се води с оръдията, картечниците и реактивните снаряди РС-82 и РС-132. по танковете и укрепените точки се изстрелват реактивните снаряди, но се използват и авиационните бомби ФАБ-50 и ФАБ-100, както и (само по танковете) ПТАБ 2.5-1.5. Срещу пехотата и лекобронираните цели Ил-2 е действително страшно оръжие. Освен голямата си огнева мощ, гледката и звука от ниско прелитащите самолети, които преорават цели полоси, стреляйки от всички оръдия и картечници, след като предварително са бомбардирали целта с авиобомби и реактивни снаряди, се оказва и много силно психическо въздействие върху противника. - Още за Ил-2

 

Българи, на колене! Разстреляха Заимов!

08.05.2024, 08:22

Генерал Владимир Заимов (1888 - 1942) е загадка и днес. Не толкова заради дейността си, а заради мотивите, които довеждат един от героите от войните, носител на два ордена "За храброст", до "Осанна" и "Разпни го". Осъден е за шпионаж в полза на Съветския съюз по време на Втората световна война, арестуван на 23 март 1942 г. преди заминаването на Борис ІІІ при Хитлер - с това царят доказва вярност пред фюрера, когото трябва да убеди българи да не воюват на фронта срещу Русия. Това го пише тогава френският военен аташе Шебание в доклад до своето правителство.
Днес, в Деня на победата над фашизма - 9 май, ще се опитаме да разсеем преди всичко мъглата около човека Владимир Заимов. Не, "Азорски" не е комунист, той наистина е безпартиен патриот, който вижда като малцина други, че обвързването на България с Германия ще доведе отечеството до нова катастрофа, че изходът е единствено в "Съюз със СССР", в славянската солидарност. Предвижданията му се сбъдват 100%, а катастрофата не се случва само защото на Парижката мирна конференция през 1946 г. "братушките" не го позволяват.
Документите, които ви предлагаме днес, показват в изумителна светлина Заимов, който, както ред други наши национални герои, след Отечеството обича най-много своето семейство. Неговите позиции са актуални и сега, защото до болка е ясно, че спорите на фашизма са като тези на злокачествения американски гнилец по пчелите - могат да оцелеят над 50 години и издържат на всичко, с изключение на безмилостното изгаряне........Прочети още

 

 

Беларус започва проверка на готовността на армията си за използването на тактическо ядрено оръжие

07.05.2024, 20:08

Беларус започва проверка на готовността на армията си за използване на тактическо ядрено оръжие, която ще се извърши в синхрон с учение на ядрените сили на Русия, предаде Ройтерс, позовавайки се на беларуските държавни медии.
Държавната новинарска агенция БелТА цитира министъра на отбраната Виктор Хренин, според когото президентът Александър Лукашенко е наредил внезапна проверка на силите, отговарящи за този вид оръжия.
По време на инспекцията ще бъде проверен „целият спектър от дейности от планирането, подготовката и използването на удари с тактическо ядрено оръжие“, заяви той.
В проверката на бойната готовност ще участват ракетен дивизион „Искандер“ и ескадрила изтребители Су-25, добави той.
Тактическите ядрени оръжия са предназначени за използване на бойното поле, за разлика от стратегическите бойни глави, предназначени за унищожаване на цели вражески градове, отбелязва Ройтерс.
Вчера Русия съобщи, че ще проведе военно учение за разполагане на тактически ядрени оръжия, защото, както обяви тя, се чувства заплашена от политиката на Франция, Великобритания и САЩ.
Говорител на украинското военно разузнаване заяви, че Киев не вижда нищо ново в учението, тъй като „ядреният шантаж е постоянна практика на режима на Путин“, отбелязва Ройтерс.
Източник: bta.bg

 

Военните, та военните…

07.05.2024, 16:05

На вчерашния празник отново се наслушах на думичката „военни“. Военните това, военните онова. Военните минават тържествен марш, военните летят, военните свирят и т.н. Веднъж бях писал по този въпрос. Сега ще повторя.  И ще припомня, че по закон военната служба е държавна служба с особено предназначение за подготовка и осъществяване на въоръжена защита на страната. Гражданите, приети на военна служба, са военнослужещи. Не са нито военни, нито униформени.
Не зная дали, използвайки думичката „военни“, хората си дават сметка кого визират. Това се отнася особено за държавници, депутати и хора на словото, въобще, които би трябвало да правят разлика между прилагателно и съществително. Най-лесно е да се отвори Българският тълковен речник и да се научи, че „военна, военно, военни е прилагателно“. Т.е. така не би трябвало да се нарича лицето, което е на военна служба. То, пак според Българският тълковен речник и закона, е военнослужещ, което е съществителното.
От тук нататък всеки може да се замисли, че когато употребява думичката „военни“ или „военен“ трябва да приложи съществителното, за да не увисне прилагателното. Например, военна техника, военна академия, военно училище, военна помощ, военна подготовка, военна служба и т.н. Когато говори за хората, не е много учтиво да казва „Те, военните…“, защото би трябвало да става дума за военнослужещи. Ако, разбира се, се отнася за конкретни военнослужещи, би могло да се използва по-голяма конкретика, като се говори за тези хора, с оглед на длъжностите, т.е. войници, (матроси), сержанти, (старшини), офицерски кандидати и офицери. (Курсантите също са военнослужещи, но с особен статус според закона, което в последно време предизвика доста коментари и чака решение.)
Не е тайна, че военната професия у нас губи своя престиж  през последните десетилетия. Причините са много, някои ги наричат комплексни, с което малко или много отговорността се размива, но това е друга тема за разсъждения. Тя не е от днес, вероятно ще е актуална и занапред. Подхвърлянето на „Те, военните…“, обаче, особено от хора, които трябва да защитават този престиж, не само, че не е точно, но не е и коректно, да не кажа по-силна дума, към хората с пагони. По същия начин звучи и използването на думичката „униформените“. По-често се включва в текстове за полицаи, но едва ли е най-уместната. Униформени много, включително и в затвора.
В този ред на мисли идва и честата употреба на „военен министър“. Това словосъчетание не отговаря на съвременните виждания за отбранителната политика у нас. В България министърът на отбраната е цивилно лице от 33 години насам. Така че днес не върви към „военен министър“ да приложиш определението „цивилен“, т.е. да стане „цивилен военен министър“. Това е по-скоро стара терминология, когато в Министерството на отбраната и армията имаше волнонаемни служители, а по-късно – военни служители. Днес законът определя, че те са цивилни служители, както е цивилен и министърът на отбраната, който в повечето случаи е политическо лице.  
Според мен, е добре да се използва по-внимателно думичката „военни“. Особено от тези, които формират общественото мнение. Така всички ще научат, че военната служба у нас се изпълнява от военнослужещи.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Подслушвателни устройства бяха открити в зала, отредена за заседание на полското правителство

07.05.2024, 14:35

Полските специални служби откриха и премахнаха подслушвателни устройства в зала в град Катовице, където трябваше да се проведе заседание на полското правителство днес, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на говорителя на координатора на специалните служби.
Агенцията посочва, че Полша е разпределителен транспортен възел за военните доставки на Запада за Украйна по време на съпротивата на Киев срещу продължаващата трета година руска инвазия и съответно Варшава е с повишено внимание за всякакви признаци на шпионска дейност.
„Службата за държавна защита, в сътрудничество с Агенцията за вътрешна сигурност, засече и демонтира устройства, които биха могли да се използват за подслушване в залата, където днес бе насрочено заседание на Министерски съвет в Катовице“, написа в социалната платформа „Екс“ Яцек Добжински. „Службите продължават с дейностите си по случая“, добави той.
Вчера Варшава обяви, че проверява дали полски съдия, който е имал достъп до класифицирана информация и е поискал политическо убежище в Беларус, е извършвал шпионаж, припомни Ройтерс.
Източник: bta.bg

 

КейФОР, ЕУЛЕКС и косовската полиция ще проведат съвместно учение

07.05.2024, 14:28

Мироопазващите сили на НАТО в Косово (КейФОР), мисията на ЕС за върховенство на закона в Косово (ЕУЛЕКС) и косовската полиция ще проведат днес съвместно учение „Златна сабя 2024“, съобщи вестник „Коха диторе“.
КейФОР съобщи днес, че учението, което ще се проведе в лагера Врело, ще тества уменията за изпълнение на съвместни процедури при управление на кризи и сценарии, свързани със сигурността.
„Златна сабя 2024“ е отражение на дългосрочното ни сътрудничество и ангажимент за подкрепа на стабилната сигурност в цяло Косово и в полза на общностите“, се казва в днешното съобщение на КейФОР.
В съобщението се посочва още, че обединяването на силите и способностите на КейФОР, ЕУЛЕКС и косовската полиция е демонстрация на тяхната готовност за справяне с предизвикателствата и ангажимента им за поддържане на регионалната стабилност.
Източник: bta.bg

 

79 години от Победата!

07.05.2024, 07:52

В Парада на Победата в Москва на 24 юни 1945 г. единственият участващ чуждестранен висш офицер е генерал-лейтенант Владимир Стойчев, командващ на Първа българска армия, действаща в състава на Трети украински фронт (крайният в дясно). - (видео)

 

Оръжията, които победиха - среден танк Т-34

07.05.2024, 07:42

Т-34 е среден танк, приет на въоръжение в Червената армия през 1940 г. За първи път е произведен в Харковския локомотивостроителен завод. Той е сред основните съветски танкове през Втората световна война, като общо са произведени над 40 хиляди такива машини.
На по-ранните модели Т-34 е монтирано 76 мм оръдие Л-11 обр. 1938/39 г. с вертикален, клиновиден, полуавтоматичен затвор, който е снабден с устройство за изключване на полуавтоматиката. Особеност при Л-11 е оригиналното му откатно устройство, при което течността на компресора контактува непосредствено с въздуха в накатника. За водене на огън са използвани телескопичен прицел ТОД-6 и перископичен, панорамен прицел ПТ-6. От февруари 1941 г. на Т-34 започва да се монтира новото 76,2 мм оръдие Ф-34 обр. 1940 г. с клиновиден, полуавтоматичен затвор. Противооткатното устройство на оръдието има хидравлични спирачки на отката и наката, разположени под цевта. Оръдието е модернизирано два пъти. При първата модернизация са били направени малки промени в затвора и полуавтоматиката. При втората е монтирана цев-моноблок. За водене на огън са използвани телескопичен прицел ТОД-7 и перископичен, панорамен прицел ПТ-7, които по-късно са заменени съответно с ТМФД-7 и ПТ-4-7. Допълнителното въоръжение на танка се състои от две 7,62 мм картечници ДТ, една от които сдвоена с оръдието, а другата монтирана на предния бронелист.
Т-34 е вторият най-произвеждан танк в световен мащаб след Т-54/Т-55. В някои страни остава на въоръжение до края на 1990-те г. - Още за Т-34

 

 

Русия ще проведе учение с участието на носители на тактически ядрени оръжия, съобщи руското министерство на отбраната

06.05.2024, 20:48

Русия ще проведе в близко време военно учение, което ще включва отработване на въпроси по използване на тактически ядрени оръжия, предадоха Франс прес и Ройтерс, като цитират руското министерството на отбраната.
Министерството уточни, че учението е наредено от президента Владимир Путин. То ще провери готовността на нестратегическите ядрени сили за изпълнение на бойни задачи. Ученията ще включват отработване на подготовката и разполагането за използване на нестратегически ядрени сили.
В маневрите ще участват ракетни сили от Южния военен окръг и руските ВМС. Целта им е да гарантират териториалната цялост и суверенитет на Русия „в отговор на провокативни изявления и заплахи от някои западни представители срещу Руската федерация“, заяви министерството, цитирано от Ройтерс.
Частите, чиято готовност ще се поддържа, са разположени в близост до Украйна, отбелязва АФП.
Руското нашествие в Украйна доведе до най-лошите отношения между Москва и Запада от Кубинската ракетна криза през 1962 г., според руски и западни дипломати, отбелязва Ройтерс. Русия представя войната като сблъсък със Запада, който според Путин е отблъснал руските опити за установяване на приятелски отношения след разпадането на СССР и се е опитал да поеме контрол над Украйна, докато разширява НАТО на изток. Западът и Киев от своя страна заявяват, че няма да намерят покой, докато руските сили не бъдат победени и представят войната като опит за имперско завоевание, целящо да върне Украйна в орбитата на Москва.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Франция отново отрече да е изпращала войници в Украйна

06.05.2024, 20:32

Франция отново отрече да е изпращала войници в Украйна, предаде АФП.
Министерството на външните работи на Франция излезе с този коментар днес в отговор на нова дезинформационна кампания.
"Не, Франция не е изпратила войски в Украйна", се подчертава в публикацията в социалната мрежа "Екс". Министерството отчете, че "дезинформационните кампании за подкрепата на Франция за Украйна не отслабват".
От Ке д'Орсе споделиха две публикации, в които невярно се твърди, че подразделение от Френския чуждестранен легион, командвано от французин, се сражава на страната на украинските въоръжени сили.
В събота вестник "Ейжа Таймс" писа, че в Славянск са разположени войници от Трети пехотен полк от Френския чуждестранен легион. Според базираното в Хонконг англоезично издание на терен вече са 100 души, специалисти по артилерия и разузнаване, като е предвидено да бъдат изпратени общо 1500 войници, посочва АФП.
Публикацията, която не се позовава на никакви източници, беше споделена многократно в различни социални мрежи, особено на френски и английски език. Тя бе цитирана и от утвърдени медии като индийския сайт "Хиндустан Таймс".
В началото на този месец френският президент Еманюел Макрон повтори идеята си от февруари за евентуално разполагане на западни войски в Украйна, ако Русия постигне пробив на фронта и Киев поиска да бъдат изпратени военни.
Днес руският президент Владимир Путин в отговор на думите на Макрон и на министъра на външните работи на Великобритания Дейвид Камерън, който на свой ред каза, че Украйна може да използва британски оръжия за удари на руска територия, е наредил да бъдат проведени учения за използване на тактически ядрени бойни глави, съобщиха от Кремъл.
В началото на февруари френските власти обявиха, че са разкрили "структурирана и координирана" мрежа за разпространение на руска пропаганда в САЩ и Европа, припомня АФП.
На следващия месец френското министерство на въоръжените сили изобличи фалшив сайт, набиращ уж от негово име 200 хиляди французи да отидат да се сражават на страната на Украйна.
Източник: https://www.bta.bg/

 

В отговор на "недружелюбните действия" на САЩ: Русия започва производство на ракетни системи със среден и по-малък обсег

06.05.2024, 20:25

"Москва, в отговор на недружелюбните стъпки на Вашингтон, засилва разработването и започва производството на ракетни системи със среден и по-малък обсег". Това са съобщили от руското министерство на отбраната, предава "Известия".
"В отговор на действията на САЩ Русия активизира разработването и започва производството на подобни ракетни системи. Освен това, като се имат предвид обявените по-рано Научноизследователски и развойни дейности и натрупаните разработки на руския военно-промишлен комплекс, този процес няма да отнеме много време. При потенциално вземане на решения за разполагането на такива оръжия, ние оставяме географията на разполагането им на собствена преценка", са подчертали от ведомството.
Руското МО допълва, че в "опит да увеличат многостранните заплахи за Русия, Съединените щати открито са поели пътя на разполагане на наземни системи с ракети със среден и по-малък обсег в различни региони, които преди това са били забранени съгласно Договора за РСМД. След това Вашингтон целенасочено разруши това споразумение, след което веднага активизира разработката и тестването на снаряди от този клас. Освен това САЩ започнаха да формират специализирани звена с регионална връзка и да работят по въпроса за създаването на необходимата инфраструктура".
"Сега американците са започнали да внасят съответните ракетни системи в Европа и Азиатско-тихоокеанския регион "уж за времето на учения със съюзниците", което показва, че производството и тестването на тези оръжия върви с пълна сила", са посочили още от министерството.
"Ние директно заявяваме, че когато и където и да се появят наземни ракети  американско производство, ние си запазваме правото да отговорим огледално, което ще означава прекратяване на едностранния руски мораториум върху разполагането на тези оръжейни системи", са посочили от Руското МО.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Русия ще приема изтребителите F-16 в Украйна като носители на ядрено оръжие

06.05.2024, 20:20

"Русия ще възприеме изтребителите F-16, които се появяват в Украйна, като носители на ядрени оръжия, заяви руското външно министерство, предаде РИА Новости.
"Очаква се в близко бъдеще в украинския театър на военните действия да се появят многофункционални самолети F-16, произведени от САЩ. Както многократно е посочвала руската страна, не можем да пренебрегнем факта, че тези самолети принадлежат към двойно оборудвани платформи- ядрена и неядрена", се посочва в изявлението на Министерството на външните работи на Руската федерация, текстът на изявлението е публикуван на уебсайта на министерството.
Руското външно министерство отбелязва, че самолети от този конкретен тип в продължение на много години формират основата на самолетния парк, който се използва в така наречените "съвместни ядрени мисии" на НАТО .
"Независимо в каква конкретна модификация ще бъдат доставени тези самолети, ние ще ги възприемаме като носители на ядрено оръжие и ще разглеждаме тази стъпка на САЩ и НАТО като целенасочена провокация“, добавят от руското външно министерство.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Олаф Шолц ще посети днес германските войници в Литва и ще разговаря с лидерите на балтийските страни

06.05.2024, 09:35

Германският канцлер Олаф Шолц ще посети днес германските войници, участващи в ученията на НАТО в Литва, а след това ще разговаря с лидерите на балтийските държави, предаде ДПА.
Посещението на Шолц подчертава стратегическото значение на Литва, Латвия и Естония след инвазията на Русия в Украйна.
Трите страни членки на Европейския съюз и НАТО са сред най-ревностните поддръжници на Киев, опасявайки се, че военната агресия на Кремъл няма да приключи с Украйна. И трите държави граничат с Русия и някога бяха част от Съветския съюз.
Реагирайки на тази нова реалност на източния фланг на НАТО, Германия се готви да разположи постоянна бригада на Бундесвера в Литва, която ще наброява около 4800 войници. Целта е подразделението да е в пълна бойна готовност до 2027 г.
Шолц ще се срещне с литовския президент Гитанас Науседа на военния полигон Пабраде, който се намира североизточно от столицата Вилнюс и недалеч от границата с Беларус. В Пабраде канцлерът ще посети войниците от германската Десета бронирана дивизия, които участват в ученията на НАТО.
Оттам Шолц ще отпътува за латвийската столица Рига, където ще се срещне с премиерите на трите балтийски държави.
Разговорите с министър-председателката на Латвия Евика Силиня, на Естония Кая Калас и на Литва Ингрида Шимоните ще се съсредоточат върху въпроси, свързани със сигурността и отбранителната политика.
Привечер се очаква обща пресконференция след разговорите.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Ефрейтор Иван Арабаджиев - с 5 войнишки ордена ”За храброст”

06.05.2024, 09:14

Ефрейтор Иван Неделчев Арабаджиев от село Аврен, Варненско, е носител на 5 ордена ”За храброст”. В българската история няма данни за военен с повече такива отличия. Като редник от 1-ва дружина на 24-ти Черноморски полк той пленява в ръкопашен бой турско знаме в боя за Бунархисар на 18 октомври 1912 г.
Описание на боя в полковата история:
“…Боят започна около текето на Цариградското шосе. Първата ледена усмивка на зимата щипе по лицата. Изненадите на времето са резки. Дъждът, снегът и мразовитото време вихрено се смеят. Но безсилно е времето да угаси устремът на Черноморци. Все по-ожесточено се нахвърлят противниците едни връз други. Бойният ред на първа рота от полка внезапно се заклати.
Веригата пропълзя бавно по склона и застана на едно място като закована. Това са конвулсии на боя.
Запукват пушки. Металният им звук се разнася към Странджа планина. В дясно и ляво се обаждат други. Внезапно боят се оживява. Часът е 5 ½ следобед. Командирът на ротата капитан Денев, с напрежение и възторг изтегли саблята си, прегази веригата, изскочи напред и с мощният си глас извика:
“Напред, на нож!“
“Напред, на нож“ – отвърнаха последователно гласове от веригата и всички полетяха напред…
Някой извиква “ура“. Поде се от всички. По-далеч се разнесе някаква глуха неразбрана глъчка и в една начупена линия веригата се понесе напред, сред по-чести и по-чести гърмежи. Беше се дигнала на нож и с ура цялата 1-ва дружина. Турците обръщат гръб и бегат като поразени. Но пред ротата врагът е упорит и не иска да остави дълбоките си окопи. Тук остават около две противникови роти и като по чудо продължават да се държат. Пред 4-ти взвод ясно се виждат напластените зелени униформи на голяма турска маса. Взводен командир е подофицера Съби Ив. Динев. Той сграбчва пушката си, изпреварва веригата, ревна “ура“ и увлича след себе си целия взвод. Всички реват: “Ура, на нож!“ Наблизо тича и командира на 4-то отделение – ефрейтора Иван Неделчев Арабаджиев, а до него е редник Колю Тенев Карпухчански. Това са все добри другари още от казармата – свързани вече с бойно кръщение и неразделното другарство.
Целият взвод се врязва в турците и започва ръкопашен бой. Всичко се слива в кървава вихрушка. Хората се търкалят, стават и пак се залавят един за друг. Обезумели и с изкривени лица, противниковите войници се щурат из разбъркана верига на взвода, но промушени из невиделица, се търкалят с рев и проклятия. Внезапно се чува гърлестия глас на ефрейтора Иван Арабаджиев:
– Господин старши, тук е знамето им!
– Удри! – отговаря му взводния.
Колю Тенев и Иван Арабаджиев не губят нито миг и двамата се хвърлят презглава към изплашения турчин. Другарите му не дочакват, захвърлят пушките и бягат, други вдигат ръце и образуват тълпа, лутаща се като стадо. Иван Арабаджиев се е счепкал със знаменосеца. Сега двамата се сборичкват, търкалят се като кълбо и около тях се образува червено-кърваво петно. Знаменосеца се мъчи с нечовешки усилия да се измъкне, но Иван е по-силен. Докато турчина извади пистолета си, бива промушен от ножа на ефрейтора. Знаменосецът пада на земята с проклятие на уста. Иван Арабаджиев, още опръскан с кръв, грабва знамето и го понася тържествуващ към взводния командир. …..“
Командирът на полка полковник Христо Недялков вписва със златно мастило докладната за награждаване на войника и повишаването му в чин ефрейтор. - (видео)

 

Военен календар

06.05.2024, 09:02

На 6 май 1877 година в лагера на Българското опълчение край Плоещ, Румъния, тържествено е връчено Самарското знаме.
На 5 юли 1876 в руския град Самара е създаден Комитет за събиране на средства и помощи за южните славяни като една от неговите задачи е изготвянето на знаме, което да бъде дарено на борещия се за свободата си български народ. То е ушито и извезано от монахините на Иверския женски манастир в Самара, а иконописните изображения от двете му страни са изработени в традицията на православните хоругви от художника Николай Симаков.
След обявяване на Руско-турската война (12 април 1877) Самарската Градска Дума взима решение (17 април 1877) знамето да бъде връчено на Българското опълчение от кмета на града Ефим Кожевников и общинския съветник Пьотр Алабин.
По пътя за Плоещ те минават през Чудовия манастир в Москва, където знамето е благословено и положено върху мощите на Св. Алексий, покровител на Самара.
На тържествената церемония по приковаването, освещаването и връчването на знамето в опълченския лагер край Плоещ присъстват Великият княз Николай Николаевич, главнокомандващ руската Дунавска армия, делегацията от Самара, командирът на Българското опълчение генерал Николай Столетов, митрополит Панарет и много българи от Кишинев, Болград, Измаил и Браила. То е поверено на 3-та опълченска дружина, а за знаменосец е назначен унтерофицерът от 54-ти мински полк Антон Марчин. В боевете при Стара и Нова Загора, Шипка и Шейново, опълченците показват удивителна храброст и саможертва за знамето си като не допускат да попадне в плен. След Освобождението (1878) става знаме на 3-та пехотна радомирска дружина, а на 29 август 1881 г. е предадено в двореца на княз Александър І. От 1946 г. се съхранява в Националния военноисторически музей, където за него се полагат специални грижи. По случай третата годишнина от боя при Стара Загора (19 юли 1880) и със заповед № 129 на военния министър Самарското знаме е наградено с военен орден „За храброст“ І степен, вграден в сребърния венец на пиката.

На 6 май 1935 година във Велико Търново тържествено е открит паметникът „Майка България“.
Построен изцяло с дарителски средства в памет на 21 офицери, 24 подофицери и 62 войници, загинали по бойните полета на Руско-турската (1877 – 1878), Сръбско-българската (1885), двете Балкански (1912 – 1913) и Първата световна война (1915 – 1918).
Автор на проекта е скулпторът Светослав Йоцов, а изпълнението е дело на архитект Теньо Ибушев. Монументът е изграден на три нива, като в основата му има костница, над нея – композиция от шест бронзови скулптури на войници и офицери, а на върха – скърбящата фигура на Майка България с бойно знаме и лаврово клонче в ръцете.
От 2000 г. в костницата гори вечен огън, запален от признателните поколения на старопрестолния град.

На 6 май 1937 г. в Деня на храбростта и Празник на българската армия за първи път над София прелитат формации от учебни и бойни самолети.
Сред тях са и произведените в самолетостроителните фабрики на България – Капрони Български и ДАР –Божурище; шест КБ-2А и шест ДАР-3 „Гарван-I“.

 

6 май 1937 г. - 87 години от трагедията с дирижабъла Хинденбург

06.05.2024, 08:58

Дирижабълът LZ 129 Хинденбург открива новия сезон на 3 май 1937 г., излитайки от Германия за Ню Йорк. На борда му има 36 пътници, 14 стюарди, 22 механика и 25 летци. В багажното отделение има 900 кг куфари и 2 кучета. Капитан на цепелина е Макс Прус - опитен пилот, ветеран от Първата световна война. След 77 часов полет Хинденбург достига Ню Йорк, на 6 май, където на наблюдателна площадка на Емпайър Стейт Билдинг го очакват много любопитни граждани, включително и журналисти.
Дирижабълът прави една обиколка над града и се насочва към базата за приземяване. Оттам му е отказано приземяване поради лошото време и дирижабълът кръжи известно време, очаквайки разрешение.
Към 19 часа се получава разрешение за кацане и Хинденбург се снижава до 180 м. По време на захождането му към пистата за кацане се появява силен страничен вятър и капитанът нарежда да направят остър завой. Заради тази рязка маневра едно от стоманените въжета се скъсва, удря и пробива една от водородните клетки.
Започва да изтича водород - пилотите забелязали, че опашката натежава, но не се досетили, че може да се дължи на утечка. От влажността на въздуха и от движението на дирижабъла, той се наелектризирал и когато въжетата са спуснати и са хванати от хората, намиращи се долу, от контакта на въжето със земята протича електрически разряд към металната рамка. Вследствие на това избухва водородът, изтичащ от 4 сектор.
Капитанът успява частично да овладее ситуацията и с риск за живота си да спусне бавно дирижабъла на земята. Това помага на част от намиращите се на борда да оцелеят, изскачайки през панорамните прозорци в залата за наблюдение. По тази причина от намиращите се на борда 97 пътници и екипаж, 62 души успяват да се спасят.
След катастрофата останките от дирижабъла са изпратени в Германия за експертиза. - Още дирижабли

 

6 май –Ден на храбростта и празник на Българската армия! Честито!

06.05.2024, 08:40

Снимка: Иван ИвановСлед Освобождението на България със заповед № 1 от 20 юли 1878 г. на руския императорски комисар в България княз Александър Дондуков-Корсаков се създава Българската земска войска. Нейното ядро е българското опълчение и се изгражда като постоян­на армия с обща задължителна военна служба. Този принцип по-късно заляга в Търновската конститу­ция. За кратко време в армията са сформирани четири рода войски - пехота, артилерия, кавалерия и сапьори, а през 1879 г. се поставят и основите на военния флот.
В края на 1878 г. Българската земска войска има в състава си общо 31 400 души, оборудвани с оръжие, материална част и боеприпаси от руската ар­мия.
На 1 септември 1878 г. в Пловдив е създадено Софийското военно училище в България. От тогава започва летоброенето не само на военното училище, но и на цялата българска военнообразователна система. В средата на ноември 1878 г. училището е преместено в София и се разполага в първия си район – бивша турска военна болница, която се е намирала на мястото на днешния Централен военен клуб. Там на 26 ноември 1878 г. училището официално е открито и осветено. На следващия ден започват учебните занятия.
С приемането на Търновската конституция, изборът на княз Александър I Батенберг и създаване­то на българското правителство започва самостоя­телният държавен живот на Княжество България. С Указ № 23 от 17 юли 1879 г. се създава Военното министерство. На 17 декември 1879 г. влиза в сила „Привременно поло­жение за Българската войска”, което изпълнява роля­та на първи закон на въоръжените сили, които вместо „земска” вече се наричат кратко и ясно - Българска войска.
В първите години след своето създаване българската войска няма официален боен празник. През 1888 г. в празничния календар се въвежда Ден на падналите войници (7 ноември), определен за отслужване на молебени и панихиди, и Ден на българската победа при Сливница (8 ноември), в който се провеждат военни паради. По-късно (1898) те се сливат в един общ Празник на победите, отбелязван всяка година на 15/27 ноември. От 1926 г. Празникът на военния орден „За храброст“ (6 май) и Празникът на победите (27 ноември) се обединяват в Ден на храбростта и победите, честван в деня на Св. Великомъченик Георги Победоносец. В периода 1953 – 1990 г. за боен празник е установена датата 23 септември, а през 1991– 1992 г. – 23 август. На 4 март 1993 г. традицията е възстановена и 6 май отново заема мястото си като Ден на храбростта и празник на Българската армия.

 

 

На фокус: Най-новата версия на американската БМП "Бредли"

05.05.2024, 21:57

Преди няколко дни американските сухопътни войски публикуваха снимки на най-новата и най-модерна версия на своята бойна машина на пехотата (БМП) Bradley, създадена въз основа на резултатите от бойното използването на предишни модели на тази машина в украинския конфликт.
В изявление на Управлението на програмата на наземните бойни системи на САЩ (PEOGCS) са публикувани изображения на най-новото поколение вариант M2A4E1 Bradley. Според резултатите от презентацията, която се проведе миналата седмица в Мейн, новата машина беше удостоен със званието „най-модерната и оцеляваща“ версия на тази БМП.
Според разработчиците, новата БМП Bradley е резултат от интегрирането на системата за активна защита Iron Fist, подобрен преден инфрачервен прицел на стрелеца с висока разделителна способност и контролен блок за околната среда за „предотвратяване на топлинен стрес по време на десантиране“. - (видео)

 

F-16 е най-драматичната сделка на българската армия

05.05.2024, 21:12

"Вече има информация, че доставката на новите български изтребители F-16 ще закъснее, и то не с малко. Това е изключително тревожно за нашите въоръжени сили. Поставя на изпитание личния състав. Има рискове България да загуби въздушен суверенитет, рискове България да загуби възможността да охранява сама своето въздушно пространство, което е въздушно пространство на НАТО“.
Това каза президентът Румен Радев на 10 февруари 2022 г. Тогава държавният глава посочи, че Бойко Борисов и неговото правителство трябва да кажат при какви условия са подписали договора за изтребителите........Прочети още

 

Разследване на Die Zeit разкри огромно изтичане на данни от Бундесвера

05.05.2024, 14:28

Данните за хиляди онлайн срещи на Бундесвера, проведени чрез системата за видеоконференции Webex, са публично достъпни в интернет от много месеци. Това съобщи в събота, 4 май, германският вестник Die Zeit след свое собствено разследване.
Изтичането на информация е било причинено от проблеми със сигурността на видеоплатформата, собственост на американския концерн Cisco. Според вестника е намерена информация за шест хиляди срещи, но действителният брой на срещите, до които е имало достъп от външни лица, може да е бил много по-голям.
В интернет се съдържали графиците на конференциите, данни за тяхната продължителност, темите на срещите и името на организатора, но не и записите на самите преговори. Въпреки това изтичането на информация можеше да бъде сериозно, тъй като някои от онлайн срещите са класифицирани като секретни.
В статията на Die Zeit се посочва, че Бундесверът не е могъл да изключи изтичането на поверителна информация поради този пропуск в сигурността. В същото време няма потвърдена информация, че такова изтичане на информация наистина е имало. Едва след запитване от страна на изданието Бундесверът решава да спре временно използването на платформата Webex на 3 май и да изключи всички свои акаунти.
Журналистите на Die Zeit също така успяват да се добавят към личните видеоконферентни акаунти на много служители на Бундесвера, включително на ръководителя на германските военновъздушни сили генерал-лейтенант Инго Герхарц (на снимката). Тези служебни канали не са били защитени с пароли, твърди вестникът.
Програмата Webex наскоро беше замесена в скандал, свързан с изтичането на запис наразговор между високопоставени офицери от германските военновъздушни сили. В началото на март руските медии, публикуваха аудиозапис на разговор между офицери от Бундесвера, по време на който те обсъждат възможността за използване на германски ракети Taurus с голям обсег на действие за нанасяне на удар по Керченския мост.
Германското министерство на отбраната призна за изтичането на информация, но не коментира съдържанието на записа.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Военнослужещи от Сухопътните войски отбелязаха 121 години от гибелта на Гоце Делчев

05.05.2024, 12:20

Вчера в Благоевград, на площад „Македония”, пред паметника на Гоце Делчев, военнослужещи от 3-то бригадно командване, взеха участие в ритуал по полагане на венци и цветя в знак на признателност по повод 121 години от гибелта на революционера, съобщава КСВ.
На ритуала присъстваха кметът на Община Благоевград Методи Байкушев, Областният управител на област с административен център Благоевград Мария Димова, командирът на 3-то бригадно командване полковник Кирил Спаневиков, общественици, граждани и гости на града.

 

Хитлеристка Германия бе разгромена от СССР

05.05.2024, 09:03

На 9 май 2024 г. се навършват 79 години от края на Втората световна война. Разпалена от фашистка Германия и нейните сателити за господство над света, за нови територии, суровини и енергийни източници, тя обхвана в гигантски планетарен сблъсък 61 държави и 80% от населението на земята. Военните действия се водиха по бойните полета на териториите на 40 страни, а също и по въздуха, по морски и океански акватории.
И до днес има различни погледи, всевъзможни становища и оценки за Втората световна война. Всички монографии, книги, изследвания, статии и вестникарски публикации по темата сумарно са повече от 500 000. Естествено е, че сред тях има сериозни, задълбочени, обективни и стойностни изследвания. Съществуват и друг тип анализи, главната цел на които е да се омаловажи и дискредитира решаващата роля на СССР за разгрома на хитлеровия фашизъм и японския милитаризъм........Прочети още

 

Военен календар

05.05.2024, 08:44

На 5 май 1898 година в Кюстендил е роден генерал-лейтенант Крум Лекарски (1898 – 1981).
Завършва Военното училище (1919) и Военната академия в София (1932). Служи в кавалерията. Заради републиканските си възгледи е уволнен от армията и интерниран в Девин (1935). От 1935 до 1944 г. членува в организацията „Военен съюз“.
След 9 септември 1944 г. заема длъжностите помощник-министър (1944 – 1946) и първи заместник-министър на войната (1946 – 1947). Като изтъкнат състезател по конен спорт участва на Олимпийските игри в Париж (1924), Амстердам (1928), Хелзинки (1952) и Рим (1960). Печели първо място на Балканските игри през 1931 и 1933 г. Преподава във Висшия институт по физкултура (1954 – 1958) и ръководи катедрата по конен спорт (1956 – 1958).
Заедно с генерал Владимир Стойчев създава българската ездова доктрина, чрез която и до днес се обучават ездачи и коне в България. Награден е с военен орден „За храброст“ ІІІ степен 1 клас.

Генерал-лейтенант Крум Лекарски умира на 2.III.1981 г. в София. - Прочети още

 

Как фелдмаршал Паулус "възкръсна" в Нюрнбергския процес

05.05.2024, 08:42

В навечерието сме на 79-ата годишнина от победата над хитлерофашизма. Една незабравена и днес страница от грандиозната победа на 9 май е тъй аплодираният и толкова отричан Нюрнбергски процес. Международният военен трибунал провежда не един, а поредица от процеси, известни като Нюрнбергски - от 1945 до 1949 г. Най известният сред тях е Процесът срещу главните военнопрестъпници, който осъжда 24 от най-видните нацисти на Германия.
Това обяснение е необходимо, за да се поразклатят краката на днешната "защитна теза" на нашите неонацисти, които в стремежа си да очернят следвоенното правителство на ОФ начело с БКП си служат с лъжата, че в Нюрнберг са били осъдени на смърт само неколцина фашисти. В Германия и Европа съдебните процеси срещу фашистките управници и изпълнителите на нарежданията им са хиляди и не стихват и до наши дни. Да не говорим пък за т.нар. Десет дни на апокалипсиса........Прочети още

 

 

Китай: Лицемерието и фактите за чуждестранната помощ на САЩ - циничен начин за заробване, водещ до войни и корупция

04.05.2024, 20:50

Съединените щати винаги са се гордеели, че са най-големият дарител в света. На практика обаче чуждестранната помощ на САЩ винаги е приемала подхода на максималната изгода за интересите на САЩ като основополагаща начална и крайна точка, игнорирайки практическите интереси и дългосрочното развитие на приемащите развиващи се страни. Егоистична, арогантна, лицемерна и грозна, извършваща безсмислено вмешателство във вътрешните работи на други страни, чуждестранната помощ на САЩ носи силно негативни последствия за световния мир и развитие.
Основан на факти и данни, и представящ мотивацията, поведението, ефекта и въздействието на чуждестранната помощ на САЩ, този доклад показва лицемерния характер и пагубното влияние на американската чуждестранна помощ и напълно потвърждава грозните намерения и сериозната вреда от произволните действия на САЩ, стоящи зад името на помощта, за да поддържат еднополярната хегемония, да нарушават международния ред на развитие и да подкопават глобалната стабилност и просперитет......Прочети още

 

ISW: Руските сили напредват до Авдеевка, Донецк и Купянск, ВСУ удържат Часов Яр

04.05.2024, 14:57

По време на боевете на 3 май руските войски са напреднали югоизточно от Купянск, а също така леко са напреднали северозападно от Авдеевка и югозападно от Донецк. Това се посочва в доклада на Института за изследване на войната (ISW), предава РБК-Украйна.
Наскоро руските войски са напреднали югоизточно от Купянск.
Геолокационни кадри, публикувани на 2 май, показват руски бронирани машини в центъра на Кисловка.
Руски военни блогъри твърдят, че руснаците са извършили и тактически пробив непосредствено южно от Кисловка в посока Котляровка и са напреднали на 480 метра в дълбочина, но от ISW не са забелязали визуално потвърждение на това.
Боевете продължават:
 - североизточно от Купянск, близо до Синковка;
 - източно от Купянск близо до Петропавловка;
 - югоизточно от Купянск близо до Стелмаховка и Берестовое;
 - югозападно от Сватово близо до Новохоровка, Грековка, Макеевка, Невское;
 - на запад от Кременная край Терни, Ямполивка, Торское;
 - на юг от Кременная, близо до Серебрянското лесничейство и Белогоровка.
На северното направление (североизточно от Бахмут) позиционните боеве продължават и на 3 май, няма потвърдени промени във фронтовата линия в този район, се посочва в доклада.
По данни на Генералния щаб на ВСУ украинските сили са отблъснали руските атаки източно от Северское край Верхнекаменское, югоизточно от Северское край Спорное и Вемка и югозападно от Северское край Раздоливка.
Руските сили продължават настъплението си източно от Часов Яр, но няма потвърдени промени на фронтовата линия.
Руските военни блогъри твърдят, че руснаците подобряват тактическите си позиции край Часов Яр с малки пехотни атаки и отричат украинските съобщения, че руските сили възнамеряват да превземат Часов Яр преди 9 май, като твърдят, че руските войски ще изчакат, докато ВСУ в Часов Яр бъдат достатъчно уязвими, за да засилят настъпателните операции.
ISW: Руските сили напредват до Авдеевка, Донецк и Купянск, ВСУ удържат Часов Яр
Наскоро руските войски отбелязаха незначителен напредък северозападно от Авдеевка.
Геолокационни кадри, публикувани на 3 май, показват, че руснаците наскоро са извършили незначително настъпление в центъра на Очеретино. Допълнителни геолокационни кадри, публикувани на 3 май, показват, че руските сили са напреднали леко западно от Соловьовка.
Наскоро руските сили са напреднали леко на югозапад от временно окупирания Донецк. Кадри от геолокацията, публикувани на 3 май, показват, че руските сили леко напредват на северозапад и запад от Новомихайловка (югозападно от Донецк).
Сраженията продължават в близост до границата на Донецка и Запорожка област, като няма потвърдени промени на фронтовата линия. Руски военни блогъри твърдят, че руски войски напредват в южните покрайнини на Урожайное, но ISW не са намирили визуално потвърждение на това твърдение.
Продължават позиционните боеве край Работино и Вербовое (източно от Работино) в западната част на Запорожка област. Няколко военни блогъри отбелязват, че руските сили не са успели да постигнат по-значителни тактически успехи в района на Работино, въпреки редовните фронтални атаки срещу селището в продължение на няколко месеца.
Продължават позиционните боеве на източния (левия) бряг на Херсонска област и край островите в делтата на река Днепър. Продължават позиционните боеве край Кринки. Според украинската страна малки руски щурмови групи безуспешно се опитват да си върнат загубените позиции на остров Нестрига.
В обобщението на Генералния щаб на ВСУ за 3 май се посочва, че за 24-часовия период са регистрирани 97 военни сблъсъка. През деня авиацията на силите за отбрана е нанесла удари по 13 района, където е бил съсредоточен руски личен състав.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Берлин не изключва изпращането на германска фрегата в Тайванския проток

04.05.2024, 13:47

Германският външен министър Аналена Бербок не изключи възможността Берлин да изпрати военна фрегата, която да премине през Тайванския проток. Тя направи това по време на посещение в Нова Зеландия, предаде ДПА.
Във вторник германската фрегата "Баден-Вюртемберг" F221 и спомагателен кораб ще отплават на няколкомесечна тренировъчна мисия в Тихия океан. Плавателните съдове ще влязат в Пасифика през Панамския канал и след това ще прекосят Южнокитайско море.
Точният маршрут, който ще следват корабите, няма да бъде обявяван предварително, каза Бербок на пресконференция с новозеландския си колега Уинстън Питърс.
Тя подчерта, че "правото на мирно преминаване" през чужди териториални води важи и за Тайванския проток.
"Еднакви правила важат за всички сравними морски райони, в които нашите и другите кораби плават", заяви Бербок.
Преминаването на Тайванския проток може да бъде преценено от Китай като провокация, отбелязва ДПА. Тайван има самостоятелно правителство от 1949 г., но Пекин смята самоуправляващата се демокрация за своя територия.
Независимо от всичко САЩ, Великобритания и Франция поддържат военно присъствие в протока, който отделя Тайван от Китай.
През 2021 г. германската фрегата "Байерн" взе участие в съвместни учения със съюзници, но избегна Тайван по време на плаването си към Тихия океан.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Президентът ще участва в тържествения водосвет на бойните знамена и знамената светини на Гергьовден

04.05.2024, 12:55

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще участва в тържествения водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия на пл. „Свети Александър Невски“ в София в Деня на храбростта и празник на Българската армия 6 май от 10:00 часа. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава, цитирани от БТА.
Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще поднесе венец пред паметника на Незнайния воин, след което ще се състои тържественият марш на представителните блокове на Въоръжените сили.
Пред сградата на Администрацията на президента, в 12:00 часа, ще се състои тържествена смяна на почетния гвардейски караул, на която ще присъстват и ученически гвардейски отряди.
По-късно държавният глава ще приветства на „Дондуков“ 2 младежи от ученическия гвардейски отряд и духовия оркестър при Професионалната техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ - Габрово, както и ученическите гвардейски отряди при Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство „Пейо К. Яворов“ – Гоце Делчев, Средно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ – Рудозем и Общински младежки дом – Русе. В Гербовата зала ще бъдат връчени клетвените обещания от капитаните на отрядите, както и плакети от директори на училищата. След това ученическите гвардейски отряди ще разгледат президентската библиотека.
Преди дни от Министерството на отбраната съобщиха, че в тържествения ритуал за водосвета ще участват и служебният министър на отбраната Атанас Запрянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, висши офицери от Българската армия. Поканени са да присъстват представители на държавното ръководство, Дипломатическия корпус, както и на военно-патриотичните съюзи.
Водосветът на бойните знамена и знамената светини ще бъде отслужен от наместник-председателя на Светия синод на Българската православна църква Негово високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий. В ритуала ще участват знаменен взвод на Националната гвардейска част със знамената светини и представителни блокове на въоръжените сили. При изпълнението на националния химн по време на водосвета на бойните знамена ще бъдат произведени 20 артилерийски салюта. В края на тържествения ритуал над площад „Александър Невски“ ще прелетят 3 самолета МиГ-29.
В началото на април служебният министър на отбраната Атанас Запрянов съобщи пред журналисти, че не се планира парад с техника и личен състав. Тази година има съвпадане на великденските празници с празника на Българската армия, даваме приоритет на общонационалното честване на великденските празници, обясни той.

 

Американската военна машина работи с редкоземни магнити, доминирани от Китай

04.05.2024, 12:17

Американската военна машина зависи от малки парчета метал, някои с размерите на монети. Редкоземните магнити са необходими за реактивни изтребители F-35, системите за насочване на ракети, дроновете Predator и ядрените подводници, пише Wall Street Journal.
Проблемът: Китай произвежда по-голямата част от редкоземните магнити в света, като държи 92% от целия пазар.
Сега Вашингтон раздава стотици милиони долари безвъзмездни средства и данъчни облекчения, за да съживи производството на магнити в Америка. Производителите на отбранителна техника работят по часовник.
Закон на САЩ ограничи през 2018 г.  използването на произведени в Китай магнити в американско военно оборудване, свивайки списъка с потенциални доставчици до малък брой компании от Япония и други търговски партньори. До 2027 г. ограниченията ще обхванат магнити, произведени в която и да било страна, които съдържат материали, добивани или преработени в Китай, покривайки почти цялото настоящо глобално предлагане.......Прочети още

 

„Светци - воини и покровители на бойното поле“ във Военноморския музей

04.05.2024, 09:50

Изложбата може да бъде разгледана до средата на месец юли, а напълно безплатно може да бъде видяна в Деня на храбростта и Празник на Българската армия, когато Военноморският музей ще работи с вход свободен
Във Военноморския музей беше открита изложбата „Светци - воини и покровители на бойното поле“, посветена на 6 май - Ден на храбростта и Празник на Българската армия. Тя представя 33 икони с образите на най-почитаните у нас светци воини, изографисани по характерен начин - с копие, меч или кръст в ръка. В някои от иконографските вариации те са представени в цял ръст и на кон, готови за битка небесни защитници, напомнящи ни за всепобеждаващата сила на доброто. Сред иконите има двулицеви и триптихни, а най-старата е от XVIII век с лика на св. Георги.
В своето слово директорът на Военноморския музей д-р Мариана Кръстева припомни, че патронът на българската армия св. Георги и останалите светци воини в своето земно житие са били военнослужещи. След канонизацията си те се превръщат в закрилници от небето на нашите воини, както в битка, така и в мирно време. Тя подчерта, че с тази изложба Военноморският музей дава възможност на варненската публика да разгледа избрани иконографски произведения от колекциите на Музея на Възраждането „Иларион Макариополски“ в град Елена, Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна и Художествената галерия в Казанлък.
На събитието присъстваха представители на Военноморските сили - командирът на Военноморска база Варна капитан І ранг Костадин Димитров и командирът на Морската вертолетна авиобаза „Чайка“ капитан ІІІ ранг Атанас Георгиев, зам.-кмета на район „Приморски” г-н Димитър Мантаров, представители на Областната организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, колеги и приятели на Музея.
Източник: https://morskivestnik.com/

 

Френският самолетоносач „Шарл де Гол“ пристигна на остров Крит

04.05.2024, 08:54

Флагманският самолетоносач на френските военноморски сили „Шарл де Гол“ (Charles de Gaulle, R91) пристигна снощи в натовската военна база Суда на гръцкия остров Крит, съобщава в. „Катимерини“.
Самолетоносачът ще остане в района на Ханя до 7 май, за да участва в мисията „Аквила“ (Aquila) – разполагане на сили на НАТО от 15 страни в Източното Средиземноморие.
Задвижван от два ядрени двигателя, дългият 261,5 метра кораб има екипаж от 1350 души, както и най-съвременни оръжия и навигационни технологии, отбелязва изданието.
Последният път, когато френският самолетоносач посети базата Суда, беше през февруари 2023 г.
Източник: bta.bg

 

 

Румъния участва с 2300 военни в многонационалното учение „Swift Response 24“, което ще представи широкомащабен въздушен десант

03.05.2024, 09:30

Една от най-големите операции на въздушен десант в Европа след Втората световна война с участието на около 2000 парашутисти ще бъде извършена в рамките на многонационалното учение „Swift Response 24“, което се провежда в периода 5-25 май, съобщи румънското Министерство на националната отбрана, цитирано от Аджерпрес.
Според съобщение на министерството в учението ще участват 5000 военни и 320 технически средства от седем страни съюзнички и партньорки. Учението се организира от Командването на сухопътните сили на САЩ в Европа и Африка (USAREUR-AF), а Румъния участва с 2300 военнослужещи и 220 технически средства.
„Swift Response 24“ е специфично учение за въздушен десант, чийто сценарий предполага възстановяване на контрола върху окупирана военна база чрез осигуряване на въздушно превъзходство, парашутиране на съюзнически сили и изпълнение на реални стрелби на полигон (LIVEX). На територията на Румъния учението се ръководи от германските въоръжени сили в партньорство с румънските въоръжени сили и с подкрепата на румънските военновъздушни сили, се посочва в съобщението.
Министерството на отбраната уточнява, че в рамките на учението ще се състои една от най-големите операции на въздушен десант в Европа след Втората световна война, с участието на около 2000 парашутисти от Франция, Германия, Румъния, Испания, САЩ и Нидерландия.
Основните етапи на учението ще се проведат в 71-ва военновъздушна база „Генерал Еманоил Йонеску“ в Къмпия Турзий, полигона „Богата“ в Турда, Националния център за бойно обучение „Джетика“ в Чинку и полигона в село Щюка. Също така ще бъдат използвани съоръжения на 90-та въздушно-транспортна база „Полковник Георге Банчулеску“ в Отопени, учебната военновъздушна база „Аурел Влайку“ в Бобок и летище „Банат“ в Карансебеш.
„Swift Response 24“ се ръководи от Пети корпус на сухопътните сили на САЩ и предполага съвместни военновъздушни операции за повишаване на степента на подготовка и оперативна съвместимост между съюзническите сили, допринасяйки за възпиращите усилия на НАТО. Учението включва около 3650 военни от САЩ и 9500 от страните съюзнички и партньорки, като по програма започва с въздушни и десантни операции. Тази година „Swift Response“ е свързано с националните учения „Quadriga South“ в Германия, „Dacia 24“ в Румъния и „Spring Strike“ в Швеция, се отбелязва в съобщението.
Източник: bta.bg

 

Полският президент внесе законопроект за повишаване на готовността за отбрана

03.05.2024, 09:25

Полският президент Анджей Дуда внесе в парламента законопроект, целящ повишаване на готовността на Полша да се отбранява, като се аргументира с новите форми на заплахата от страна на Русия, предаде Ройтерс, като се позова на полското Бюро за национална сигурност.
Законопроектът предвижда общите и оперативните военни командвания на страната, която е членка на НАТО и на ЕС, да бъдат обединени в общ орган. Той предвижда и нови, постоянни отбранителни планове, които да гарантират способността на армията незабавно да отговаря на внезапни заплахи и цели да засили притока на информация и координацията между цивилните и военните власти на Полша.
„Предложението предвижда въвеждане на промени във военните и невоенните сфери, заздравяване на способностите за противодействие на хибридните заплахи, подсъзнателните заплахи и директната въоръжена агресия“, се казва в изявление на Бюрото за национална сигурност.
В изявлението се добавя, че предложенията са „отговор на промените в средата на сигурност, включително новите форми на заплахи от страна на Руската федерация, насочени срещу Полша и други страни от ЕС и НАТО“.
Полша увеличи разходите си за отбрана до над 4% от БВП – повече от два пъти над минимума от 2% според указанията на НАТО. Тя направи това в отговор на заплахите, които според властите във Варшава са се появили след началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 година, отбелязва Ройтерс.
Източник: bta.bg

 

Загубата на Часов Яр е само въпрос на време, предупреди украинското ГРУ

03.05.2024, 09:20

Превземането на разположения в Донецка област град Часов Яр вероятно е само въпрос на време. Това предупреди заместник-ръководителят на Главното разузнавателно управление (ГРУ) към Министерството на отбраната на Украйна Вадим Скибицки в интервю за британското списание The Economist.
По думите му тази опорна точка на голяма надморска височина е "ключът“ към по-нататъшното настъпление на руските сили към последните големи градове в Донецка област. И Часов Яр може да повтори съдбата на Авдеевка, която руснаците унищожиха изцяло.
"Не днес или утре, разбира се, но всичко зависи от нашите резерви и доставки“, добави Скибицки.
Русия има успех на югозапад в село Очеретино, където неотдавнашната ротация на украинските войски се провали. Руснаците успяха да пробият първата отбранителна линия и да създадат важно предмостие с площ от 25 квадратни километра.
"Украйна е на определен път към стабилизиране на ситуацията, докато Русия хвърля "всичко“, което има, за да постигне по-големи успехи. Според генерала руската армия вече не е арогантната организация, която беше през 2022 година, и сега действа като " единен организъм, с ясен план и под единно командване“, се казва в материала.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Превземането на Берлин увенчава подвига на съветския войник

03.05.2024,  09:06

Берлинската операция се превърна в логичен венец на Великата отечествена война, като постави почти окончателна смела точка във военните действия и показа превъзходството на СССР над Съюзниците. Ръководството на нацистка Германия до последно се вкопчва в сламката, разчитайки на продължаването на войната. Вземането на Берлин бележи краха на тази стратегия и отново доказва, че тогава съветската армия е най-силната в света.
На подстъпите
Известна е идеята, че краят на всяка война вече включва в себе си семената на новата война. През пролетта на 1945 г. предстоящото падане на Третия Райх не поражда никакви съмнения и съюзниците - СССР, САЩ и Великобритания - вече внимателно се оглеждат, осъзнавайки, че краят на войната ги превръща в конкуренти.......Прочети още

 

 

Франция и Япония готват реципрочен военен договор

02.05.2024, 21:36

Франция и Япония се споразумяха в четвъртък да започнат официални преговори за реципрочно споразумение за достъп на войски, укрепвайки военното сътрудничество на фона на нарастващото морско напрежение в региона и войната в Украйна, съобщи японското правителство, цитирано от "Ройтерс".
Съюзниците от Г-7 проведоха множество съвместни военни учения през последните години, двустранно и като част от по-широка група. Париж настоява повече от година за започване на преговори за споразумение за реципрочен достъп (RAA).
Този вид споразумения създават рамки за улесняване на военното сътрудничество, като например улесняване на влизането на чужд персонал и оборудване за посещаващите сили.
"Те се съгласиха да започнат преговори", каза служител на японското правителство.
Изявление на японското правителство потвърди, че двамата лидери са се съгласили да продължат напред със споразумението след двучасов обяд в четвъртък.
През декември 2023 г. Япония обяви най-големия си бюджет за отбрана от Втората световна война насам. Тя вече е подписала RAA с Австралия и Обединеното кралство и преговаря за трето с Филипините.
Токио, който прекара около две години в преговори за споразумението с Австралия и една година в преговори за това с Великобритания, е домакин на най-голямата концентрация на американски сили в чужбина.
Служителят каза, че сключването на сделка с Франция може да отнеме около година.
Япония се стреми да засили връзките си в отбраната на фона на опасенията за Китай, включително натиска му върху Тайван, свободата на корабоплаването в региона и търговските спорове.
Токио също така подкрепи Украйна във войната й срещу Русия, заявявайки, че е жизненоважно да се защити международният ред, основан на правила.
"Ние виждаме случващото се в Европа и Индо-Тихоокенаксия регион като неразделно", каза правителственият служител.
Франция има територии в този регион и разполага въоръжени сили там, като се стреми да развие присъствието си. С това споразумение европейската страна е решена да подчертае, че може да играе по-голяма роля в отбранителната индустрия на Япония.
Източник: https://news.bg/

 

Петер Сиярто: НАТО иска да събере още 100 милиарда долара за Украйна

02.05.2024, 21:26

НАТО възнамерява да предостави още 100 милиарда долара военна помощ на Украйна. Това съобщи унгарският външен министър Петер Сиярто, цитиран от УНИАН.
По думите му, мирът изглежда все по-далеч в Европа. "В допълнение към факта, че НАТО иска да координира доставките на оръжия за Украйна и обучението на украинската армия по-тясно от преди, Алиансът сега иска да налее още 100 милиарда долара във войната“, заяви Сиярто.
Той отбеляза, че предложението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг е разгледано на първо четене от страните членки.
"Тези 100 милиарда долара трябва да бъдат събрани за пет години, което означава, че НАТО очаква войната да продължи поне още пет години“, смята министърът.
"Ние знаем... че всеки ден на война носи със себе си риск от по-нататъшно разпространение на военните действия във времето и географията“, сподели мислите си Сиярто.
Унгарският министър потвърди, че позицията на Унгария остава ясна, че няма решение на бойното поле, а само смърт и унищожение и уреждане може да се постигне само чрез преговори. "Няма победители в тази война и не може да има победители, има само губещи в тази война“, заяви той.
"Унгария не иска да участва в операцията на НАТО за доставка на оръжия и обучение на военните, правителството не иска да допринася за това с форинти на данъкоплатците“, добави министърът.
Сиярто потвърди, че страната му скоро ще защити позицията си да стои далеч от доставките на оръжие за Украйна и извън обучението на украински войници. "И Унгария, която е настрана от доставките на оръжия, може да не събере тези 100 милиарда долара и да ги изпрати на война“, подчерта той.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Военните министри на САЩ и Израел обсъдиха плановете за сухопътно настъпление срещу Рафа

02.05.2024, 21:21

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин обсъди с израелския си колега Йоав Галант плана за израелска наземна атака срещу град Рафа в Ивицата Газа. От Пентагона съобщиха, че ръководителите на двете страни са провели телефонен разговор, предава "Анадолската агенция“.
Страните обсъдиха процеса на споразумение за обмен на затворници, усилията за хуманитарна помощ и очакваната израелска наземна атака срещу град Рафа.
Остин декларира "недвусмисления ангажимент" на Съединените щати за освобождаването на всички пленници. Ръководителят на Пентагона подчерта значението на увеличаването на потока от хуманитарна помощ в Газа, като се гарантира безопасността на хуманитарните работници и цивилните в региона.
Остин подчерта, че планът за атака на Израел трябва да включва евакуация на палестински цивилни от региона и продължаване на хуманитарната помощ.
На 8 април ръководителят на израелското правителство обяви, че датата на офанзивата вече е определена.
Израелският телевизионен канал KAN съобщи, че сухопътната офанзива срещу Рафа ще започне "много скоро“.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

ISW: Русия може да прехвърли дивизии на изток за настъпление преди пристигането на новата помощ за Украйна от САЩ

02.05.2024, 20:06

Русия може да предислоцира две дивизии от Запорожие в Донецка област за засилване на настъпателните операции. Това ще позволи на силите на Москва да удържат ситуацията и да напредват, докато Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) не получат военна помощ от САЩ. Това се казва в нов доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), съобщава УНИАН.
Според ISW руснаците може да се опитат да прехвърлят 76-та или 7-ма въздушнодесантна дивизия от района на село Роботино в Запорожка област в Източна Украйна. Това ще им даде възможност да се възползват от текущия "прозорец на уязвимост“ в Донецка област.
Според анализаторите сега руските войски се опитват да използват тактическото проникване северозападно от Авдеевка, за да постигнат по-широк пробив в района и засилват настъплението си, за да превземат Часов Яр.
На Авдеевско направление руснаците са създали относително сплотена групировка от сили, състояща се предимно от части на Централния военен окръг (ЦВО) и 1-ви армейски корпус на т.нар. "Донецката народна република“ ("ДНР“). Въпреки че са изтощени от интензивни настъпателни операции през последните няколко месеца, елементи от 76-та и 7-ма дивизия може да послужат като ударна сила за продължаване на атаките в региона.
"Руските войски създадоха по-слабо сплотена групировка на силите на Бахмутско направление, която по-специално се състои от елементи на няколко дивизии и въздушнодесантни бригади. Предислоцирането на елементи от 76-та и 7-ма дивизия в тази зона може да засили продължаващата настъпателна операция за превземане на Часов Яр“, се казва в доклада на ISW.
Според анализаторите руското командване може да прехвърли части от тези две дивизии на линията Купянск-Сватово-Кременная, където войските им са възобновили настъплението по цялата фронтова линия.
Руснаците се опитват да консолидират целия този сектор под отговорността на Московския военен окръг и предислоцирането на 76-та и 7-ма дивизии може да не е толкова полезно, колкото в случай на по-интензивни бойни действия, които се водят в момента в Донецка област.
Както добавя ISW, всяко предислоциране на тези части ще позволи на руснаците да засилят настъпателните операции и да оказват нарастващ натиск върху ВСУ, независимо къде се намират.
"ISW не прави оценка в коя област е най-вероятно да бъдат предислоцирани въздушнодесантните сили, ако е вероятно такова предислоциране изобщо да се случи. Институтът ще продължи да наблюдава докладите за възможно предислоциране на елементи от 76-та и 7-ма дивизия, тъй като това представлява значителна опасност за способността на ВСУ да забавят руските настъпателни операции в Източна Украйна през следващите седмици преди пристигането на американската помощ за сигурност“, заключава Институтът за изследване на войната.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

В Русия: Изпращането на войски в Украйна ще доведе до големи загуби за Франция

02.05.2024, 20:00

Изпращането на войски в Украйна ще доведе до големи загуби за Франция, предупреди Сергей Цеков, член на международната комисия на Съвета на федерацията пред РИА Новости.
По-рано в интверю за британското списание The Ecomonist държавният глава на Франция Еманюел Макрон подчерта, че не изключва възможността да изпрати войски в Украйна, ако Руската федерация пробие фронтовата линия и бъде отправена съответна молба от Киев. По думите му "много страни от ЕС“ са се съгласили с подхода на Франция за евентуално изпращане на войски.
"Въвеждането на войски ще бъде свръхескалация на конфликта и ще доведе до големи загуби за френската армия, макар и да не вярва, че Макрон ще разбере, че ако те действат нагло и агресивно спрямо Русия, в крайна сметка ще получат удар по тяхна територия "Макрон ще довърши играта и се съмнявам, че когато започне да се разгаря, други страни от НАТО ще го подкрепят“, коментира Цеков пред РИА Новости.
Според него възможността за разполагане на френски войски, макар и ограничен контингент, на територията на Украйна остава, но в момента това са само "гръмки думи“ на Макрон. "Западът разбира, че Украйна губи, оттук и изявленията на Макрон“, подчерта сенаторът.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Тържествена проверка-заря в град Панагюрище с участие на формирования от Сухопътните войски

02.05.2024, 12:54

На 1 май, на площад „Двадесети априлий”, представителни формирования от 4-ти артилерийски полк – Асеновград и Представителният духов оркестър на Военновъздушните сили, участваха в провеждането на тържествена проверка-заря в град Панагюрище, посветена на 148-та година от избухването на Априлското въстание в града, съобщава КСВ.
Командващ тържествената проверка-заря беше подполковник Коста Делев, началник на щаба на 4-ти артилерийски полк. На площада представителните блокове от полка, посрещнаха главното знаме на Априлското въстание. Почетният строй на формированията беше приет от министъра на отбраната на Република България Атанас Запрянов.
Тържествени слова, посветени на подвига на героите от Априлското въстание произнесоха временно изпълняващият длъжността кмет на община Панагюрище Петър Каменски и заместник-председателят на Народното събрание на Република България Росица Кирова.
В знак на признателност към героите, загинали за свободата на България бе положен гирлянд на славата пред паметника на загиналите панагюрци от Априлската епопея от 1876 г., и вечния огън, в мемориален комплекс „Априлци”. С едноминутно мълчание беше почетена паметта на падналите за свободата на родината. Илюминации озариха небето над Панагюрище.
На ритуала присъстваха още управителят на област с административен център Пазарджик Трендафил Величков, председателят на общинския съвет Георги Георгиев, представители на областната, местната и общинска власт, жители и гости на града.

 

Генерал Бен Ходжис: САЩ и Германия трябва да променят подхода си към Украйна и да й помогнат да спечели на всяка цена

02.05.2024, 12:37

В обширно интервю за информационната агенция РБК-Украйна пенсионираният американски генерал и бивш командващ Въоръжените сили на САЩ в Европа Бен Ходжис подчерта, че Вашингтон и Берлин трябва да променят подхода си към Киев. Вместо "ще помагаме на Украйна, колкото е необходимо“, Западът – и най-вече САЩ и Германия – трябва да възприемат принципа "ще помагаме на Украйна, докато спечели – независимо от цената“, посъветва генералът.  По думите му именно тази стратегия ще отвори пътя за успешно отблъскване на руските войски - когато Владимир Путин разбере, че не може да победи.
Основното стратегическо събитие в последните дни е, според Ходжис, че САЩ, след шестмесечно забавяне, най-накрая се споразумяха за пакета помощ за Украйна. А последствията от това решение очевидно вече започват да се усещат на бойното поле. Освен това други съюзници на Украйна се активизираха значително.
Помощта от Вашингтон обаче не може да се нарече точно повратна точка във войната. Концептуалните подходи на ключовите партньори на Украйна във войната не са се променили: все още има опасения за възможна "ескалация“ и "червени линии“ (най-показателният пример е упоритото нежелание на Германия да прехвърли ракети Taurus на Украйна), допълни Бен Ходжис.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Учебни стрелби на "Тюлбето" в Казанлък

02.05.2024, 09:08

От днес започват учебните стрелби на Учебен център “Тюлбето" в Казанлък, предаде репортер на "Фокус". От Щаба на Военно формирование 22180 - град Казанлък информират, че тренировките със стрелково оръжие, бойни машини артелирийска материална част, ще се провеждат от 08:00 ч. до 24:00 ч. Стрелбите ще се проведат през всички работни дни на месец май.
От Щаба на Военното формирование в Казанлък напомнят, че забраната за движение в района се отнася за хора, животни и машини, а на нарушителите ще бъде търсена съдебна отговорност на основание чл. 389, ал. 1 от Наказателния кодекс.

 

На 2 май 1876 година загиват последните защитници на Перущица

02.05.2024, 09:00

На 23 април 1876 г. Перущенският революционен комитет получава прокламацията за обявяване на Априлското въстание и за кратко време организира кръгова отбрана с шест сектора. Главният удар на противника се очаква от посока на Тъмраш и затова най-добре укрепеният сектор е южният, където е поставена стража от 120 души под командването на Кочо Честименски и Спас Демирев.
Останалите сектори за отбрана се командват от Петър Бонев, Спас Гинев, Атанас Тилев и др. На 28 април 1876 г. два табора, усилени с артилерия, и множество башибозук (3000 – 3500 души), командвани от бригаден генерал Решид паша, обкръжават селото и започват общо настъпление. Пред голямото числено и огнево надмощие на противника, въстаниците (около 600 души) са принудени да се оттеглят, но продължават да се бият за всяка улица и къща (29 – 30 април).
На 2 май 1876 г. последните 116 защитници се групират в църквата „Св. Архангел Михаил“, зад чийто стени се укриват жените, децата и старците. Там те се отбраняват до край и всички загиват. Спас Гинев, Кочо Чистеменски и др. убиват жените и децата си и се самоубиват, за да не попаднат живи в ръцете на врага.
Опожарена и срината до основи, Перущица престава да се съпротивлява, но показва на света своята непреклонност и стремеж за свобода. По-късно костите на загиналите са събрани в мраморен саркофаг, поставен пред олтара на храма.

 

На 2 май 1945 г. Берлин пада

02.05.2024, 08:55

Берлинската операция (16 април – 2 май 1945 г.) се превърна в логичен венец на Великата отечествена война, като постави почти окончателна смела точка във военните действия и показа превъзходството на СССР над Съюзниците. Ръководството на нацистка Германия до последно се вкопчва в сламката, разчитайки на продължаването на войната. Вземането на Берлин бележи краха на тази стратегия и отново доказва, че тогава съветската армия е най-силната в света.
На подстъпите
Известна е идеята, че краят на всяка война вече включва в себе си семената на новата война. През пролетта на 1945 г. предстоящото падане на Третия Райх не поражда никакви съмнения и съюзниците - СССР, САЩ и Великобритания - вече внимателно се оглеждат, осъзнавайки, че краят на войната ги превръща в конкуренти.......Прочети още

 

 

Корабен състав на ВМФ на Русия към 01.05.2024 г.

01.05.2024, 23:47
 

В САЩ се разби изтребител F-16, няма жертви

01.05.2024, 21:52

Изтребител F-16 се разби близо до военновъздушната база Холоман в Ню Мексико, пилотът катапултира, се казва в изявление на базата, получено от РИА Новости. - (видео)
„General Dynamics F-16 Fighting Falcon от 49-то крило се разби западно от военновъздушната база Holloman близо до националния парк White Sands“, се казва в изявлението.
Както беше отбелязано, инцидентът е станал във вторник в 11:50 местно време.
Добавиха още, че пилота на самолета се е катапултирал и получил медицинска помощ. Жертви и разрушения на земята няма.

 

Южнокитайските авиолинии поръчаха 100 самолета C919

01.05.2024, 21:32

Южнокитайските авиолинии (China Southern Airlines) са поръчали 100 самолета C919 от Китайската корпорация за търговски въздухоплавателни средства (COMAC).
Това е третата мащабна поръчка за C919 след предишните поръчки, направени от „Еър Чайна“ (Air China) и Източнокитайските авиолинии (China Eastern Airlines).
Според данни, предоставени от COMAC, каталожната цена на самолет от серия C919 е 99 милиона долара или общо приблизително 9,9 милиарда долара за 100-те машини. Каталожната цена включва цената на корпуса и двигателя.
„Уъл Чайна“ обяви в петък покупката на 100 самолета C919 в сделка на стойност 10,8 милиарда долара, като те трябва да бъдат на партиди от 2024 до 2031 г.
Източнокитайските авиолинии, първият глобален купувач на C919, сключи сделка с COMAC в края на септември за допълнителни 100 самолета. През 2021 г. компанията закупи пет такива самолета, които получи в началото на март.
C919 е първият голям пътнически самолет, разработен независимо от Китай в съответствие с международните стандарти за летателна годност.
Към момента повече от 200 китайски предприятия участват в разработването на C919 и съответните продукти, като множество фирми участват пряко в производството на компоненти, според сайта jrj.com.
Самолетът C919 извърши първия си търговски полет от Шанхай до Пекин на 28 май 2023 г., с което започна официалната му експлоатация.
В момента общите поръчки за C919 надхвърлят 1200 самолета, включително от водещи компании за лизинг като AerCap и Brunei Qiji Airlines.
Източник: https://bulgarian.cri.cn/

 

От гордостта на империята до брегова охрана – има ли бъдеще руският Черноморски флот

01.05.2024, 21:19

Черноморският флот на Русия преживява тежка криза, за която в момента се пише в пресата и се спекулира от военните анализатори почти ежедневно. По време на войната с Украйна флотът изгуби много важни кораби, включително флагманския крайцер "Москва", и на практика загуби бойните си възможности. В същото време в командването на флота се извършват постоянни кадрови размествания.
Русия - Украйна
В началото на април нов командващ на Черноморския флот стана вицеадмирал Сергей Пинчук, който замени скандалния адмирал Виктор Соколов. Причината за оставката на Соколов е съвсем очевидна: Международният наказателен съд обяви издаването на заповед за ареста му, като заяви, че той може да е замесен в ударите по електроцентралите и гражданската инфраструктура на Украйна........Прочети още

 

Правителството отпусна на МО 115 896 лв. за допълнителни разходи

01.05.2024, 19:02

На вчерашното си заседание Министерският съвет прие постановление за предоставяне на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на отбраната за 2024 г. в размер на 115 896 лв., за сметка на предвидените средства по централния бюджет за 2024 г.
Средствата са необходими за възстановяване на извършени разходи от Военномедицинска академия и Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“ за нормативно регламентирани дейности и услуги на правоимащи лица по чл. 4, т. 4 от Закона за ветераните от войните на Република България и по чл. 16 от Закона за военноинвалидите и военнопострадалите.

 

Сергей Шойгу иска по-бързо и повече оръжия

01.05.2024, 15:37

Необходимо е да се увеличи обемът и качеството на доставките на оръжие и военна техника, за да се поддържа необходимия темп на настъпление в зоната за специални операции.
Това заръча министърът на отбраната на Русия армейски генерал Сергей Шойгу по време на съвещание на висшето военно командване, в която участва и началникът на Генщаба армейски генерал Валерий Герасимов.
Шойгу е дал указания да се вземат мерки за намаляване на времето за поддръжка и ремонт на военната техника, увеличаване на доставките на резервни части в зоните на бойни действия и опорните райони.
Той също така е получил доклади за текущата обстановка в зоната на т.нар. от Кремъл специална военна операция, съобщи руското министерство на отбраната.
"По време на срещата руският министър на отбраната отбеляза, че бойните групи продължават да изпълняват задачите си по оперативните направления в съответствие с плана на специалната военна операция и посочи необходимостта от увеличаване на доставките на въоръжение, военна техника и боеприпаси", съобщи военното ведомство.
Държавната агенция ТАСС съобщава и че на руския министър на отбраната Сергей Шойгу е представено оръжие, модернизирано за борба с безпилотни самолети, включително картечница и снаряди за безпилотни самолети. На видео, разпространено от руското Министерство на отбраната, се вижда как Шойгу съсредоточено разглежда модернизирана картечница.
Източник: https://news.bg/

 

Провал за най-модерните US ракети в Украйна

01.05.2024, 15:25

Най-новите американски високоточни ракети с голям обсег GLSDB се провалиха в Украйна - това признава висш представител на Пентагона, цитиран от военния портал “Дифенс уан”.
GLSDB са прецизно управляеми ракети с обсег на действие 150 километра. Системата се състои от бомба с малък диаметър и ракетен двигател. Тези самонасочващи се ракети с американско-шведски дизайн се изстрелват, включително от установки “Хаймарс”.
Най-новият вариант на този боеприпас, който бе разработен за Украйна в бързи срокове, вероятно пропуска целите си заради руските системи за радиоелектронна война (РЕБ). Това казва Бил Лаплант, висш представител на Пентагона по време на тазгодишната конференция Global Security Forum, организирана от щатската изследователска организация Center for Strategic and International Studies (CSIS).
Лаплант казва, че вероятно Украйна вече не се интересува от оръжието. “Когато изпратите нещо на хората в битката на живота им, което просто не работи, те ще го опитат три пъти и просто ще го захвърлят”, посочва военният експерт.
Въпреки че името на боеприпаса не е изрично обявено, вероятно става дума за ракетите GLSDB, разработени от американския гигант “Боинг” съвместно с шведската отбранителна корпорация Saab, подчертава “Дифенс уан”.
Източник: https://trud.bg/

 

Йенс Столтенберг: Доверието на Украйна в съюзниците от НАТО е подкопано заради забавянето на военната помощ

01.05.2024, 15:20

Доверието на Украйна в съюзниците от НАТО е подкопано от забавянето на помощта за тази страна, заяви генералният секретар на Северноатлантическия алианс Йенс Столтенберг ден след посещението си в Киев. Според него доверието на Украйна в съюзниците от НАТО е накърнено от закъсненията в доставката на оръжия и подобни неуспехи показват необходимостта от преразглеждане на координацията на международната военна помощ за Киев.
„Нуждаем се от по-силна институционална рамка за нашата подкрепа, за да гарантираме предвидимост, по-голяма отчетност и споделяне на тежестта“, каза Столтенберг в интервю за "Ройтерс".
Той припомни идеята си за създаване на многогодишен план, който ясно да дефинира приноса на всеки член на Алианса за подпомагане на Украйна. В отговор на опасенията на някои членове на НАТО Столтенберг подчерта, че парите ще бъдат част от това, което САЩ и техните съюзници са похарчили в Ирак и Афганистан. "Там говорим за трилиони, а в Украйна - за милиарди. Но всъщност имаме работа с истинско предизвикателство за нашата сигурност - една по-агресивна Русия", подчерта той.
В началото на април генералният секретар на НАТО предложи създаването на фонд от съюзнически вноски на стойност 100 милиарда долара за пет години за Украйна като част от пакет, който ще бъде подписан от лидерите на страните-членки на Алианса на среща на върха във Вашингтон.
По време на визитата на Столтенберг президентът на Украйна Володимир Зеленски отново призова съюзниците да ускорят доставката на оръжия за Киев, като подчерта, че ситуацията на фронта зависи от скоростта на доставка на боеприпаси. Той също така подчерта необходимостта от запас от сложни системи за изстрелване на ПВО Patriot, които Киев иска да получи от своите съюзници, за да се противопостави на руските ракети с голям обсег и дронове.
„Руската армия се опитва да се възползва от ситуацията, докато чакаме доставки от нашите съюзници, така че бързата доставка означава стабилизиране на фронта. Русия се готви за настъпателни действия“, каза Зеленски.
Източник: https://trud.bg/

 

Русия показва американски танк Abrams на изложението на трофейна западна техника в Москва

01.05.2024, 14:02

Напълно унищожен в хода на боевете в Украйна американски танк M1 Abrams и инженерно-щурмова машина M1150 Assault Breacher Vehicle бяха доставени на хълма Поклонная гора в Москва за изложба на трофейна техника, пленена от руски военнослужещи по време на военните действия, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от РИА Новости.
Изложбата се открива на 1 май и ще продължи един месец. - (видео)
"Танк M1 Abrams и произведена в САЩ щурмова машина M1150 Assault Breacher Vehicle бяха доставени на изложбата на трофейно въоръжение и военна техника на Министерството на отбраната на Руската федерация в Музея на победата на Поклонная гора“, се казва в съобщението.
Отбелязва се, че и двете машини са били заловени от руски военнослужещи по време на войната в хода на настъпателни операции в района на Бердичи, Авдеевско направление.
Машината M1150 Assault Breacher Vehicle е базирана на танка M1 Abrams, основната й цел е да прави проходи в минни полета.
Преди това на площадката пред Музея на победата вече бяха поставени 32 единици трофейна техника, включително немски танк Leopard 2A6 и бойна машина на пехотата Marder, американска бойна машина на пехотата Bradley, бронетранспортьор M113, бронирана машина International MaxxPro, бронирани машини HMMWV M1151 и HMMWV M998, гаубица M777, британски бронирани машини AT105 Sakson, Husky TSV и Mastiff, австрийски Pinzgauer 712M, турски брониран автомобил Kirpi, френски колесен танк AMX-10RC, шведска бойна машина на пехотата CV90, защитена машина Bushmaster, произведена в Австралия , финландски бронетранспортьор Sisu Pasi XA-180/185, бронирана машина Mamba MK2, произведена в Южна Африка, чешка БМП-1, както и украинската бойна машина за поддръжка на танкове "Азовец“.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Българските военни кораби с името „Стефан Караджа“

01.05.2024, 09:00

Преди 137 години, с Приказ но Военното ведомство № 199 от 10 май 1887 г. са преименувани всички подарени от Русия кораби и катери на Дунавската флотилия и Морската част. Парният катер „Мотала“ получава името „Стефан Караджа“. От тогава, до наши дни, във ВМС се поддържа традицията в строя да има плавателен съд с името на този наш национален герой, революционер от българското националноосвободително движение и войвода.
Първият „Стефан Караджа“ влиза във военната ни история с успешното си участие в Сръбско-Българската война (1885 г.). Под командването на корабника Иван Великов екипажът постига първите победи в историята на военния ни флот......Прочети още

 

Военен календар

01.05.2024, 08:53

На 1 май 1859 година в Русе е роден генерал-лейтенант Никола Рибаров (1859 – 1927).
Завършва Военното училище в София (1880). Служи във Видинския укрепен пункт, 24-та и 23-та пехотна дружина.
Участва в Сръбско – българската война (1885) и се сражава при Сливница и Пирот. От 1887 до 1907 г. командва последователно 5-и пехотен дунавски, 10-и пехотен родопски, 4-ти пехотен плевенски и 3-ти пехотен бдински полк.
През 1907 г. е назначен за командир на 2-ра бригада от 3-та пехотна дивизия, с която воюва в Балканските войни (1912 – 1913) при Акбунар, Чаталджа, Кукуш, Рупел и Горна Джумая.
По време на Първата световна война (1915 – 1918) поема командването на 3-та пехотна балканска дивизия в боевете при Страцин, Куманово, Призрен и Лесковац. На 20 май 1917 г. е повишен в чин генерал-лейтенант, а след войната излиза в запаса. Награден е с военен орден „За храброст“ ІІ степен и ІІІ степен 2 клас.

На 1 май 1917 година е създадена българската военноморска авиация.
Със заповед по Действащата армия № 824 към Черноморската част на флота е формирана Водосамолетна станция, дислоцирана на летище Пейнерджик (дн. летище Чайка, южно от Варна).
Първоначално тя разполага с шестима пилоти, четирима наблюдатели, четири водосамолета (два „Фридрихсхафен“ и два „Румплер“) и обслужващ състав. Бойната й дейност през Първата световна война (1915 – 1918) е свързана изцяло с водене на разузнаване и нанасяне на бомбени удари по обекти в делтата на Дунав съвместно с германските водосамолети. След подписването на Ньойския договор (27 ноември 1919) летище Пейнерджик е разформирано, а водосамолетите – унищожени. Дейността на летището е възстановена през 1939 г., а по-късно (1942) от Германия са доставени няколко хидроплана „Арадо“, използвани за разузнаване и нападение на морски цели. Съвременната българска морска авиация води началото си от 1959 г., когато на въоръжение са въведени два вертолета Ми-4М и е сформирана отделна противоподводна ескадрила. През май 1961 г. ескадрилата преминава в подчинение на Военноморските сили, а от 1 септември 1998 г. е реорганизирана в авиобаза.

 


Автори на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е представянето на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света, такива, каквито са.

 





{START_COUNTER}